Westerlo laat naar zijn borsten kijken

Drie Westelse vrouwen hebben zich in hun blootje gezet om te poseren voor de lokale preventiecampagne tegen borstkanker. De ­affiche zal de komende weken het straatbeeld in ­Westerlo kleuren. Het is slechts een van de ­acties die de gezondheidsraad organiseert.

<

BR>

Begin dit jaar liep op radio en televisie een mediacampagne voor borstkankerscreening van de Vlaamse Liga tegen Kanker. Vlaams minister voor Welzijn, Inge Vervotte (CD&V) riep de gemeenten, OCMW's en vrouwen­verenigingen op om plaatselijk een vervolg te breien aan de actie.

Lucie Leirs, Hilde Laeremans en Assunta Geens vonden zich bereid om op de affiche van de lokale campagne te prijken. Ik heb er niet lang over moeten nadenken", ­vertelt Lucie. "Het zijn erg mooie foto's geworden en ik heb intussen niets dan positieve reacties gekregen. Als ik met deze actie andere vrouwen over de streep kan trekken, heb ik daar een heel goed gevoel bij."

"Heel wat vrouwen zijn bang voor de screening en vooral voor het resultaat, maar we willen ze toch allemaal duidelijk maken dat deze tests een pure noodzaak zijn", vervolgt ze haar verhaal.

In Westerlo organiseert de gezondheidsraad in samenwerking met Logo Zuiderkempen, de cultuurraad en de vrouwenverenigingen voordrachten, een info­stand in de bib, een tentoonstelling en een theatermonoloog door actrice Marleen Merckx.

Bovendien roept de gemeente alle vrouwenverenigingen op om zoveel mogelijk oude bh's in te zamelen vóór 1 december. De leerlingen van de richting mode van de Sint Lambertusscholen maken van deze bh's een feestelijke baljurk die het pronkstuk zal worden van de infostand in de bibliotheek.

Vandaag, donderdag, onder­tekent schepen van Gezondheid Frank Verlooy (CD&V) samen met de organiserende instanties een charter om de campagne in de verf te zetten.

Kris VERELLEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio