Van Rompuy moet probleem Milquet opnieuw oplossen

Yves Leterme heeft Herman Van Rompuy terug naar de onderhandelingstafel geroepen om het "probleem-Milquet" op te lossen.

ghouben

"We zijn elkaar kotsbeu," zeggen zowel CD&V als CDH over elkaar. Het geeft aan dat het formatieberaad steeds stroever verloopt. Eerder verdween Van Rompuy van het communautaire toneel, ondermeer omdat er onenigheid was met NVA over de zogenaamde spooknota van Milquet over een staatshervorming in fasen.

Joëlle Milquet zei volgens De Morgen gisterochtend 'heimwee' te hebben naar verkenner Herman Van Rompuy en dat was meer dan een grapje. Milquet vroeg Leterme uitdrukkelijk om Van Rompuy er weer bij te halen om de status te bepalen van de nota over een staatshervorming in schijfjes.

Ook bij Bart De Wever was er spijt over het vertrek van Herman Van Rompuy van de onderhandelingstafel: "Ik vraag niet liever dan dat Herman ten volle zijn verantwoordelijkheid neemt voor oranje-blauw." Ook Leterme zegt 'de wijsheid' van Van Rompuy nog goed te kunnen gebruiken. "We praten nog elke dag. Ik hoop dat hij met zijn terugkeer de situatie kan deblokkeren."

Het belang van Van Rompuys terugkeer is niet te onderschatten. "Het is nodig om Letermes premierschap te redden. Van Rompuys imago maakt meer goodwill los bij de Franstaligen dan het zijne," liet een onderhandelaar zich ontvallen.