"Beter dan het wonder van Lourdes"

Beter dan het wonder van Lourdes

"Beter dan het wonder van Lourdes"

Print
Meer dan 275.000 Belgen die bijna niet meer zien door leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), kunnen dankzij een nieuw geneesmiddel hun gezichtsvermogen minstens gedeeltelijk terugwinnen.
Het wondermiddel heet Lucentis, en werd de voorbije negen maanden met succes op enkele proefpersonen getest. De behandeling met Lucentis was tot nog toe peperduur. maar vanaf november wordt ze door het RIZIV terugbetaald. Een paar maanden geleden kon Gaston Roggeman (84, foto) uit Lubbeek nog amper televisie kijken. Door leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) werd zijn centrale zichtsveld alsmaar verder ingenomen door een vlek.

“Met mijn linkeroog zag ik alleen nog fel vervormde beelden”, zegt Gaston. “Toen stelde professor Delaey in het UZ van Leuven voor om mee te doen met een studie. Ik zou injecties in mijn oog krijgen.” Net als vele anderen, bedankte Gaston in eerste instantie feestelijk voor de eer.

Later liet hij zich toch overtuigen. “Als het mij niet zou helpen, dan zouden anderen er in de toekomst misschien weer mee kunnen zien. Ik was erg bang maar ik voelde niets. Al na de eerste injectie verbeterde mijn zicht spectaculair. Het is een mirakel dat alleen in Lourdes kan worden geëvenaard.”

“Met de therapie behoudt 95 procent van de patiënten zijn gezichtsvermogen. Voor 70 procent treedt zelfs een verbetering op”, zegt de Limburgse oogarts Dr. Wirix. “Het middel wordt rechtstreeks in het oog gebracht met een injectienaald. Pijnloos, omdat het oog met druppels wordt verdoofd.” Lucentis wordt in een eerste fase drie keer ingespoten. Daarna volgen onderhoudsdoses naargelang de noden van de patiënt. Zonder tussenkomst van het RIZIV zou elke injectie 1.200 euro per injectie kosten. Maar vanaf november moeten patiënten alleen nog betalen voor de behandeling zelf, of zowat 150 euro per spuitje.

Blinden vrezen opmars van stille hybride auto’s

Blinden en slechtzienden vrezen de opmars van stille hybride auto’s. Ze horen de auto’s amper, waardoor het voor hen te gevaarlijk wordt om de straat over te steken. De populariteit van stille banden en stil asfalt maakt het voor slechtzienden nóg lastiger om in het verkeer op hun oren te vertrouwen. “Als auto’s niet meer hoorbaar zijn, kunnen blinden alleen nog oversteken op plaatsen met bijzondere voorzieningen. Doordat gemeenten kruisingen steeds vaker vervangen voor rotondes worden die plaatsen schaarser”, stelt de Nederlandse organisatie Viziris.

Het aantal blinden en slechtzienden neemt in Nederland toe van 295.000 nu naar 350.000 in 2020. Ook in ons land zal dat aantal stijgen door de veroudering van de bevolking. Fabrikant Toyota, dat met de Toyota Prius de best verkopende hybride auto op de markt heeft, ‘bestudeert op dit moment de problematiek’. “Maar we weten nog niet welke maatregelen we nemen en wanneer we dat doen”, aldus woordvoerder Guido Roozekrans van Toyota Nederland.
Nu in het nieuws