Nederlandse pleegouders behouden voogdij Baby D.

De biologische vader van de inmiddels 2,5 jaar oude peuter D. krijgt geen omgangsregeling met het kind. Ook behouden de Nederlandse pleegouders van D. de voogdij over haar.

Belga

Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag besloten.

De vader had verzocht om de Nederlandse ouders uit de voogdij te ontzetten. De rechtbank zag daar geen reden toe, omdat D. goed wordt verzorgd. De vader had ook om een omgangsregeling gevraagd. In dat verzoek werd hij niet ontvankelijk verklaard, omdat hij geen familieleven met D. heeft gekend.

De rechtbank besloot daarnaast dat de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek moet doen naar de huidige en toekomstige leefsituatie van D., die sinds maart 2005 bij haar pleegouders in Nederland verblijft. Deze ouders kochten het meisje van een Belgische draagmoeder die eerder een afspraak met de biologische vader had gemaakt. Tegen de vader zei de draagmoeder dat ze een miskraam had gehad.

Vanwege de belaste voorgeschiedenis van D. en de mogelijke gevolgen daarvan voor haar ontwikkeling is extra onderzoek nodig, concludeerde de rechtbank. De kinderbescherming moet beoordelen of opvoedingsondersteuning nodig is voor de pleegouders.

Wanneer er twijfels zijn over de huidige voogd, de pleegmoeder, dan moet de kinderbescherming verder uitzoeken wie het best met de voogdij over Donna kan worden belast.

De zaak gaat verder op 4 maart.