13% stemde voor een veroordeeld moordenaar

Gazet van Antwerpen testte u gisteren (woensdag). We toonden u op www.gva.be tien anonieme 'onbekende' gezichten, en vroegen op wie u zou stemmen. Acht op de tien waren wel degelijk verkozenen, twee werden veroordeeld voor moord. Die twee overtuigden 13% van de 2096 stemmers.

jmartynowski

BR>

Aanleiding voor deze ludieke poll: een onderzoek van de universiteit van Princeton. Aan de hand van foto's lieten onderzoekers van de universiteit van Princeton enkele honderden proefpersonen kiezen uit twee politici die hadden deelgenomen aan de gouverneursverkiezing in een andere staat. De proefpersonen kregen maximaal één seconde de tijd om de gezichten te bekijken en moesten op basis daarvan een oordeel vellen. Hoewel de proefpersonen beide politici nooit eerder hadden gezien, koos 68% uiteindelijk voor degene die ook in werkelijkheid gouverneur werd.

De onderzoekers besluiten daaruit dat partijprogramma's en verkiezingsdebatten maar een zeer marginale invloed hebben op het uiteindelijke oordeel van de kiezer. Wie in het kieshokje een bolletje zet, grijpt in heel wat gevallen onbewust terug naar de eerste fysieke indruk die hij had van een kandidaat.