Vanhecke uit de zaal gezet in Wezembeek

Enkele faciliteitengemeenten stemden gisteren een motie over aanhechting bij Brussel; Vlaamsnationalisten hielden op dat ogenblijk een manifestatie in Wzembeek-Oppem. Voerense toestanden met andere woorden.

Belga

De gemeenteraad in de Wezembeek-Oppem maandagavond begon rumoerig. Enkele parlementsleden van Vlaams Belang die de zitting bijwoonden, protesteerden wanneer gemeenteraadsleden in het Frans spraken. De politie zette hen uit de zaal.

Net als in twee andere faciliteitengemeenten buigt de gemeenteraad van Wezembeek-Oppem zich maandagavond over een agendapunt dat de gemeenteraadsleden het recht geeft Frans te spreken tijdens de gemeenteraad. Burgemeester François Van Hoobrouck d'Aspre opende de zitting rond 20.15 uur in het Nederlands. Hij waarschuwde dat manifestanten die de zitting verstoren door de politie uit de zaal gezet zouden worden. Een gemeenteraadlid begon een betoog in het Frans over het uitblijven van de benoeming van burgemeesters van vier faciliteitengemeenten.

Vlaams Belang-parlementsleden Joris Van Hauthem en Luk Van Nieuwenhuysen sprongen meteen op en protesteerden. "Nederlands, Nederlands", klonk het. Zij werden door de politie uit de zaal gezet. Een minuut later gebeurde hetzelfde met Vlaams Belang voorzitter Frank Vanhecke en Bart Laeremans, even later ook met Marie-Rose Morel.

De gemeenteraden van de faciliteitengemeenten Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem stemmen maandagavond niet alleen over het gebruik van het Frans. Ze stemmen ook een motie over hun aanhechting bij Brussel en over de benoeming van hun burgemeesters.

Aan het gemeentehuis van Wezembeek-Oppem manifesteert een honderdtal Vlaamsnationalisten voor de aanvang van de gemeenteraad tegen het gebruik van het Frans op de gemeenteraad.

De Franstalige politici worden door de leden van Voorpost en het Vlaams Belang uitgejouwd. De politie heeft een cordon aangelegd om te verhinderen dat de betogers het gemeentehuis binnengaan.

Bij de manifestanten bevonden zich onder meer Vlaams Belangvoorzitter Frank Vanhecke en de Vlaamse parlementsleden Marie-Rose Morel en Joris Van Hauthem.

De manifestatie is een gevolg van de oproep van FDF-voorzitter Olivier Maingain om Frans te gebruiken in de gemeenteraden van de faciliteitengemeenten.

Sint-Genesius-Rode volgt het voorbeeld van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem niet, maar burgemeester Myriam Delacroix (cdH) zegt achter dezelfde eisen te staan. Ook zij wil haar gemeente bij Brussel aangehecht zien.

. In de drie gemeenten is de burgemeester nog niet benoemd omdat er Franstalige oproepingsbrieven waren verstuurd voor de verkiezingen. Dat is overigens ook in Sint-Genesius-Rode het geval. Maar die gemeente doet niet mee en dat is volgens FDF-kopstuk Eric Libert een slechte zaak. Volgens hem duwt burgemeester Delacroix hiermee de Franstaligen in haar gemeenten in de klauwen van de Vlamingen.

Intussen hebben de verkozenen van de eentalige Franstalige lijsten UF in Drogenbos en IC van Wemmel in een mededeling aangekondigd "uit steun aan het Francofone front" aanwezig te zullen zijn op de drie buitengewone gemeenteraden die maandagavond plaatsvinden. Ook de Brusselse parlementsleden van cdH hebben aangekondigd naar de drie gemeenteraden te zullen afzakken uit solidariteit.

Nu in het nieuws