Massale griepvaccinatie voor Antwerpse gemeenteraad

Als alle 65-plussers uit de stad Antwerpen een brief zouden krijgen waarin ze aangespoord worden om zich te laten inenten tegen griep, zouden jaarlijks 84 vroegtijdige overlijdens en 53 ziekenhuisopnames vermeden worden.

Belga

Om de kwestie aan te kaarten hebben 137 mensen zich maandagavond voor de start van de Antwerpse gemeenteraad laten vaccineren tegen griep. De actie werd georganiseerd door de Geneeskunde voor het Volk. De districtsraden van Deurne, Borgerhout en Hoboken hebben het Antwerpse stadsbestuur gevraagd om een brief te sturen naar alle 65-plussers om hen aan te manen zich te laten vaccineren tegen griep. "Schepen van sociale zaken Monica De Coninck vond die maatregel echter te duur", zegt dokter Dirk Van Duppen, tevens districtsraadslid in Deurne (PVDA+).

Volgens Van Duppen kan zo'n brief echter heel wat levens redden. "Door zo'n briefactie zouden 10 procent meer mensen zich laten inenten. In de grootstad Antwerpen zou die verhoging van 10 pct jaarlijks 84 overlijdens en 53 ziekenhuisopnames voorkomen", legt hij uit. Per duizend vaccinaties worden namelijk negen overlijdens vermeden.

Tijdens de gemeenteraad zal gemeenteraadslid Freya Piryns (Groen!) een voorstel van resolutie indienen om een uitnodiging tot vaccinatie te sturen naar alle 65-plussers uit de districten Deurne, Borgerhout en Hoboken. Gemeenteraadslid Jan Penris (Vlaams Belang) dient een gelijkaardig voorstel van resolutie in in verband met de districten Deurne en Borgerhout. Antwerpen telt 88.887 inwoners van 65 jaar of ouder. Momenteel bedraagt de globale vaccinatiegraad in Antwerpen voor 65-plussers ongeveer 59 procent.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio