" Jihadisme met militaire middelen bestrijden"

"Het Jihadisme kan en moet met militaire middelen bestreden worden." Deze uitspraak van de Gentse professor Marc Cohen was eind vorige week te horen op de "Counter Jihad Meeting" in het Vlaams parlement.

Belga

Op die "Counter Jihad Meeting" eind vorige week in het Europees en Vlaams parlement is gebleken dat er nood is aan een informatienetwerk. Volgens Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter moet dat netwerk via internet zoveel mogelijk opiniemakers bereiken en informeren over de stand van zaken betreffende islamisering en jihad-activiteiten in het Westen.

Het Centre of Vigilant Freedom organiseerde vorige donderdag en vrijdag een "Counter Jihad Meeting". Het ging om een besloten conferentie waarbij ruim 70 "islamkritische" auteurs, journalisten en politici uit een dozijn landen bijeen kwamen om informatie uit te wisselen en een gemeenschappelijke strategie tegen de islamisering van het Westen voor de toekomst te bepalen. "Deze conferentie was uniek omdat voor het eerst vertegenwoordigers van zowat alle belangrijke landen ter wereld samen een verzetsplan tegen de islamisering van het Westen hebben uitgetekend", aldus Filip Dewinter.

Het Vlaams Belang stond in voor de praktische organisatie van de conferentie en reserveerde de zalen in het Europees en Vlaams parlement, aldus Filip Dewinter, die zijn medewerker Bart De Bie (foto) ter beschikking van de organisatie stelde. "Dat ik de spilfiguur zou zijn, is mij teveel eer aandoen", reageerde De Bie op een artikel op Indymedia.be. Dat het Vlaams Belang de organisatie niet wilde betalen, klopt ook niet, benadrukt Dewinter. "Men heeft het Vlaams Belang nooit om de financiering gevraagd. Dat gebeurde door de Amerikaanse organisatoren", stelde hij.

Er waren onder meer toespraken van de "islamkritische" auteurs Bat Ye'or en Robert Spencer, Patrick Sookhdeo (adviseur van de Britse regering) en Ariel Eldad (Israëlisch parlementslid). Ook Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter en de Gentse professor Marc Cohen namen het woord. Cohen stelde onder meer dat het jihadisme met militaire middelen kan en moet bestreden worden. De strijd tegen het jihadisme dient volgens hem een centrale doelstelling te worden van de NAVO en Europa moet dreigen met militaire actie tegen de regimes die de jihadisten steunen.