Europese beurzen starten week met verlies

De Europese beursindexen moesten de week met flinke verliezen beginnen. De zwakke prestaties van de Aziatische beurzen maandagochtend en Wall Street op vrijdag, alsook de vrees voor een economische groeivertraging wogen op het sentiment.

Belga

De schrik voor een economische groeivertraging deed de olieprijs wat terugzakken. Bij het sluiten van de Europese beurzen werd voor de Brent-future 82,58 dollar per vat betaald, een daling van 1,4 procent. Ook de geopolitieke spanningen tussen Turkije en de Koerdische verzetsbeweging PKK ebden wat weg.

De spanningen tussen Turkije en de Koerdische verzetsbeweging PKK lijken enigszins af te nemen. De PKK lijkt bereid te zijn tot een staakt-het-vuren als Turkije de plannen voor een inval in het noorden van Irak opbergt. Volgens de VS komt het trouwens niet onmiddellijk tot een dergelijke militaire actie van de Turken.

De DJStoxx50 verloor 1,1 procent tot 3.776,83 punten. De EuroStoxx50 deed niet beter: -1,25 procent tot 4.356,24 punten. De belangrijkste nationale beurzen volgden dit stemmingsbeeld. De daling van de olieprijs had logischerwijs zijn gevolgen voor de oliesector. Het Italiaanse ENI verloor 4,2 procent tot 24,84 euro, Total daalde 1,5 procent tot 55,01 euro en BP verloor op zijn beurt 1 procent tot 605 pence.

De conjunctuurgevoelige grondstoffensector werd nog harder getroffen. Rio Tinto verloor 3,7 procent tot 4.050 pence, Anglo American 4,8 procent tot 3.046 pence en BHP Billiton 3,9 procent tot 1.764 pence. De koperprijzen in Azië bevinden zich in een dalende lijn uit vrees voor een krimpende vraag vanuit de VS. Ook de bankensector zat opnieuw in de hoek waar de klappen vallen. Klaus-Peter Mueller, gedelegeerd bestuurder van Commerzbank, zei dat de tweede grootste bank van Duitsland meer last ondervindt van de kredietcrisis dan aanvankelijk voorzien. '

Nu in het nieuws