"Aflossing militairen Afghanistan loopt maar één dag vertraging op"

De aflossing van de 280 Belgische militairen in Afghanistan zal maar één dag vertraging oplopen ten opzichte van de oorspronkelijke agenda, ondanks dat een Airbus na twee klapbanden in Congo onbeschikbaar is.

Belga

Zo was maandag bij het ministerie van Defensie te horen. Defensie heeft geen Airbus om 300 militairen uit Afghanistan terug te halen. Minister André Flahaut (foto) is weg met het toestel.

De aflossing van de meeste Belgische militairen die voor de ISAF-operatie in Afghanistan zijn, was in twee golven voorzien: donderdag 25 en zaterdag 27 oktober. "We verwachten dat de aflossing met een dag vertraging zal gebeuren", stelde een woordvoerder van het ministerie. Hij ontkende dat het gaat om 300 para-commando's.

De operatie moest gebeuren met de Airbus A310 die momenteel met pech kampt in Lumumbashi, in het zuidoosten van Congo. Maandagnamiddag is een kleiner toestel met reservestukken vertrokken, aldus nog de woordvoerder. De Airbus wordt donderdag terug in België verwacht. De tweede Airbus van het leger ondergaat momenteel een groot onderhoud op de basis van Melsbroek. Indien het toestel niet tijdig hersteld is, wil het leger een beroep doen op een bevriende natie in het kader van het European Airlift Centre (EAC) in Eindhoven, dat de luchtvaartmiddelen van verschillende landen coördineert.

Het Belgische contingent van ISAF telt zo'n 300 mannen en vrouwen, voornamelijk uit de basis van Helchteren. De aflossing gebeurt door militairen van Leopoldsburg. Een veertigtal leden van het nieuwe contingent, dat sleutelfuncties bekleedt, is reeds ter plaatse.

Nu in het nieuws