"Toetanchamon stierf bij jachtongeval"

Het mysterie van de plotselinge dood van Toetanchamon (foto toont een reconstructie), de Egyptische koning die meer dan drieduizend jaar geleden regeerde, is mogelijk eindelijk opgelost.

Belga

Wetenschappers geloven dat hij van een snel rijdende kar viel toen hij op jacht was. Dat meldt de Britse krant The Independent maandag.

De speculatie over de dood van Toetanchamon is al aan de gang sinds zijn graf in 1922 werd opengebroken door archeoloog Howard Carter. In 1968 toonden röntgenstralen van de mummie een zwelling op de schedel, waaruit kon worden afgeleid dat Toetanchamon stierf door een klap op het hoofd.

Meer recente studies met gesofisticeerdere apparatuur gaven echter aan dat hij vlak voor hij stierf ook een gebroken been had, wat waarschijnlijk geleid heeft tot een fatale bloedvergiftiging. Er zijn ook aanwijzingen dat hij de breuk opliep bij een jachtspel met een kar.

Zo werd in zijn graf een stukje kleding gevonden, dat nu in het Kaïro-museum hangt, en waaruit blijkt dat Toetanchamon uitgerust was om zelf met een jachtkar te rijden. Tenslotte wijst een bloemenketting rondom de hals van Toetanchamons mummie erop dat hij hoogstwaarschijnlijk midden in het jachtseizoen stierf.

De koren-en kamillebloemen, die volgens botanisten vers rond zijn hals zijn gehangen, staan in maart en april in bloei. Dat betekent dat hij in die maanden moet begraven zijn. Aangezien mummificering zeventig dagen in beslag nam, is hij waarschijnlijk in december of januari omgekomen, in het midden van het winterse jachtseizoen.

"Hij werd niet vermoord, zoals veel mensen dachten. Hij kreeg een ongeval terwijl hij op jacht was in de woestijn. Hij viel van een kar en brak zijn linkerbeen, dat is volgens mij hoe hij echt om het leven kwam", aldus Zahi Hawass, algemeen secretaris van de Egyptische Hoge Raad voor de Oudheid.

Nu in het nieuws