Wanneer planten om in het voorjaar bloemen te hebben?

Iedereen zit in het voorjaar graag in een tuin die volop in bloei staat. Maar dat wil wel zeggen dat er in het najaar heel wat werk is. De bloembollen worden immers het best geplant tussen eind september en ten laatste december.

ksleurs

BR>

Aan het begin van de herfst is de ideale periode omdat de grond dan nog zacht en warm is. Daardoor zijn de bloembollen beter bestand tegen vorst. Bij zeer strenge vorst kan de grond immers tot 30cm diepte bevriezen. Plant geen bloembollen als de grond al bevroren of nat is. Ze zullen dan zeker afsterven.

De bodem

Het allerbelangrijkste voor een goede bloei van de bolgewassen is een luchtige en droge grond. Ze gedijen het best in een licht humeuze grond. Kleiachtige gronden kunnen best vermengd worden met zand om het droger te maken. Ook een kalkrijke bodem is altijd heel goed voor bolgewassen. Het is altijd goed voor de bodem om er kant en klare bladgrond en kunstmeststof of compost bij te voegen. Per 10m² mag er ongeveer 5 à 6 kilo kunstmest op. Compost mag 20 à 25 kilo voor 10m².

De plaats

De bolgewassen houden van zonnige en half beschaduwde plaatsen. Vooral krokussen en tulpen hebben nood aan veel zon. Boshyacinth, lenteklokje of gele helmbloem kunnen dan weer in de schaduw overleven. Let goed op wat er op het doosje staat.

Nu in het nieuws