Rechtbank Dendermonde: Vier jaar cel voor pyromaan

Alain Daelemans (39) uit Dendermonde is maandag door de Dendermondse strafrechter veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier jaar voor een nachtelijke brandstichting in het opvangtehuis 't Dak in Dendermonde in februari 2005.

Belga

De man was niet aan zijn proefstuk toe. Alain Daelemans stichtte op 18 februari 2005 brand in 't Dak in Dendermonde, een opvangtehuis voor dakloze mannen. Het vuur werd snel ontdekt en gedoofd, zodat de schade beperkt bleef. Een branddeskundige stelde vast dat er kwaad opzet in het spel was. Daelemans werd vlug verdachte nummer één. Hij had eerder al vijf keer brand gesticht in de Dendermondse wijk het Keur. Hij kreeg hiervoor vijf jaar cel, waarvan drie jaar met uitstel. Verschillende bewoners van het opvangtehuis duidden hem bovendien aan als dader en weerlegden zijn alibi.

Volgens Daelemans wilden zijn medebewoners de schuld in zijn schoenen schuiven omdat hij had geklikt over hun druggebruik. Daelemans' advocaat wees op het gebrek aan harde bewijzen tegen zijn cliënt, maar de rechtbank oordeelde er anders over.

Nu in het nieuws