Raad van State ontkent vertragingsmanoeuvres voor BHV

De Raad van State ontkent dat hij kunstgrepen toepast om de bespreking van de Vlaamse splitsingsvoorstellen voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in de Kamer te vertragen.

Belga

Het administratief rechtscollege benadrukt dat de afdeling binnen de Raad van State die advies moet uitbrengen op de Franstalige amendementen op de voorstellen, niet alle tijd neemt, maar gebonden is aan termijnen die ze naleeft.

Na een incident anderhalve week geleden met de Franstaligen in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, waar de bespreking van de splitsingsvoorstellen aan de gang is, werd beslist amendementen te laten indienen op de wetteksten en daarop het advies van de Raad van State in te winnen. In totaal werden 63 amendementen ingediend.

Meteen werd minstens een week tijd gewonnen en konden de oranje-blauwe onderhandelaars weer vrij ademen. Omdat het advies vorige woensdag nog niet binnen was, werd de zitting van de commissie afgelast. Ook deze week staat de bijeenkomst van de commissie (nog) niet op de agenda van de Kamer en volgende week is het herfstvakantie.

De Raad van State ontkent maandag dat zijn afdeling Wetgeving manoeuvres uitvoert om de werkzaamheden in de commissie te vertragen of om de zaak in de koelkast te stoppen. "Niets is minder waar", luidt het. Ter staving voert het rechtscollege een chronologisch overzicht aan.

Nu in het nieuws