Olieproductie is al over haar top: schaarste op komst

De wereldproductie van olie heeft in 2006 een absolute piek bereikt en zal nu enkel nog afnemen. In 2030 zal de productie gehalveerd zijn.

Belga

Dat voorspelt de Energy Watch Group (EWG) op een conferentie in Londen. Volgens het EWG zal de daling voor een tekort zorgen dat niet op te vangen is met andere fossiele brandstoffen, nucleaire of alternatieve energie.

Volgens de cijfers van de EWG produceerde de wereld in 2006 zo'n 81 miljoen vaten per dag. In 2020 zullen dat er nog slechts 58 miljoen zijn, in 2030 39 miljoen of een halvering tegenover nu.

De prognose staat in schril contract met die van het Internationaal Agentschap van Energie (IAE). Die voorspelt in 2020 een productie van 105 miljoen vaten per dag en in 2030 van 116 miljoen vaten. Volgens het EWG stuurt het IAE een gevaarlijke boodschap de wereld in door te stellen dat dat de olietoevoer zal verbeteren. Daardoor zou de industrie de nodige structurele maatregelen niet nemen. Volgens de Britse econoom David Fleming bestaat het risico op sociale onrust als regeringen zich niet voorbereiden op een overschakeling naar andere energiebronnen.

"Te weinig, te laat"

"De Organisatie van Olie Exporterende Landen (Opec) moet meer olie produceren indien ze wil dat de prijzen opnieuw dalen". Dat heeft het Centre for Global Energy Studies (CGES) maandag aangekaart in zijn maandelijks rapport. Volgens de studiegroep zijn de hoge olieprijzen gekoppeld aan een onvoldoende bevoorrading.

Volgens CGES is een verhoging van de olieproductie met 500.000 vaten per dag, beloofd door de Opec tegen 1 november, "veel te weinig en veel te laat". De herfst is er, de vraag bereikt een hoogtepunt, en de voorraden zullen de vraag niet kunnen beantwoorden.

Nu in het nieuws