Versterking voor politie Sint-Joost na "Turkse" incidenten

De politiediensten van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node worden gedurende een week versterkt na de incidenten die tijdens de nacht van zondag op maandag plaatsvonden.

Belga

Dat heeft de burgemeester van de gemeente, Jean Demannez, maandag bekendgemaakt. Het toezicht door de politie zal in bepaalde wijken verhoogd worden om een nieuw incident te vermijden, zei Demannez. De burgemeester van Sint-Joost heeft bij wijze van preventie een uitspraak voorbereid om elke samenkomst in de gemeente of elke stoet van wagens te verbieden voor het geval er tijdens de volgende nacht nieuwe incidenten zijn.

Volgens de man ontstonden de incidenten in de nacht van zondag op maandag door enkele ultranationalisten, waarvan sommigen gemaskerd waren. Ondermeer een café uitgebaat door een Armeniër (foto) moest het ontgelden en werd kort en klein geslagen.

De manifestanten, die hun verontwaardiging wilden laten blijken ten opzichte van de gebeurtenissen van zondag in het oosten van Turkije, waar 32 Koerdische rebellen en een tiental Turkse soldaten om het leven kwamen, waren vooral leden van ultranationalistische splintergroeperingen. Voorafgaand werd geen aanvraag voor een manifestatie ingediend. In april van dit jaar waren er ook al incidenten tussen Koerden en Turken in de Brusselse gemeente. Toen werd er brand gesticht in een cultureel Koerdisch centrum. Na die brand kwamen de Koerden op straat om het incident aan te klagen, wat door de Turkse gemeenschap in Sint-Joost beschouwd werd als provocatie.

Nu in het nieuws