UZA viert tien jaar hyperbare zuurstoftherapie met symposium

Op donderdag 25 oktober 2007 viert de Eenheid voor Hyperbare Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zijn tienjarig bestaan met een jubileumsymposium. Sinds de start van de hyperbare kamer kregen 4.048 patiënten in het UZA een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie. De eenheid groeide uit tot een referentiecentrum voor hyperbare zuurstoftherapie.

Belga

"In de hyperbare kamer ademen patiënten zuivere zuurstof in bij een druk van 2,5 bar. Dat is vergelijkbaar met de druk die duikers ondervinden bij een duik naar vijftien meter onder de zeespiegel", meldt het UZA maandag in een persbericht.

De combinatie van zuivere zuurstof en verhoogde omgevingsdruk zorgt voor een rijkelijke aanvoer van zuurstof in het bloed en in zuurstofarme weefsels. Daardoor versnelt onder andere de wondheling. Bij CO-vergiftiging zorgt hyperbare zuurstoftherapie voor een snellere ontgiftiging van de weefsels.

De hyperbare kamer van het UZA biedt plaats aan twaalf zittende patiënten, twee ziekenhuisbedden of één intensieve zorg-opstelling. Sinds de start van de hyperbare kamer kregen 4.048 patiënten in het UZA een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie. "Meer dan een kwart van de patiënten werd behandeld voor gehoorverlies en ruim duizend mensen kregen hyperbare zuurstoftherapie nadat ze slachtoffer waren geworden van een CO-vergiftiging", zegt dokter Luc Beaucourt, diensthoofd spoedgevallen. "Een zeventigtal mensen kregen in onze hyperbare kamer een behandeling voor een weke delen infectie en 866 patiënten voor diabetische of vasculaire wonden."

Sinds de start van de hyperbare kamer tien jaar geleden, werden er ook al driehonderd duikers behandeld. Wanneer duikers te snel overgaan van de overdruk onder water naar de vrije buitenlucht, vormen zich in de bloedvaten stikstofbelletjes die de bloedsomloop hinderen. Het gevolg is hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, verwardheid en soms verlammingen en bewusteloosheid.

Tijdens het symposium van 25 oktober belichten een aantal medewerkers van de eenheid actuele thema's uit de hyperbare geneeskunde.

Nu in het nieuws