Rechter wijst eis Thorwald Veneberg af

De Nederlandse wielrenner Thorwald Veneberg hoeft donderdag niet te worden toegelaten tot de fotosessie van de Rabobank-wielerploeg voor het seizoen 2008. Dat heeft de voorzieningenrechter in Breda maandag bepaald. Veneberg wilde via een kort geding deelname afdwingen. Hij betwist de ontbinding van zijn contract aan het einde van dit jaar.

Belga

Veneberg kreeg van de Nederlandse wielerformatie geen nieuw contract aangeboden voor 2008, maar heeft volgens zijn raadsman inmiddels een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd omdat hij al sinds 2001 in dienst is bij de ProTour-ploeg. Rabobank wil niet verder met Veneberg omdat hij de afgelopen seizoenen weinig opvallende prestaties heeft neergezet.

De renner beroept zich op de Nederlandse Flexwet. Robabank erkent dat er inmiddels sprake is van een contract voor onbepaalde tijd maar ziet genoeg motieven om een ontslagaanvraag in te dienen. De kantonrechter in Utrecht buigt zich op 14 november hierover. In afwachting van die zaak eiste Venenberg deelname aan alle activiteiten van de ploeg.

De rechter oordeelde dat het Rabobank vrijstaat renners uit te nodigen voor de fotosessie en dat de ploeg zelf een oplossing moet vinden als Veneberg onverhoopt langer in dienst moet blijven. De kosten van het geding moeten worden gedeeld.

Nu in het nieuws