Drugkoerier vraagt opnieuw vrijspraak na VRT-reportage

Voor het Brusselse hof van beroep heeft maandag een Nigeriaanse drugkoerier de vrijspraak geëist omdat hij bij zijn arrestatie gefilmd werd door een cameraploeg van het VRT-programma Ter Zake.

Belga

Volgens advocaat Gert Warson zijn zowel het geheim van het onderzoek als de waardigheid en de privacy van de drugkoerier geschonden. Het hof doet uitspraak op 21 november.

Op 31 juli sprak de vakantiekamer van het Brusselse hof al een drugkoerier vrij omdat hij door de Ter Zake-ploeg was gefilmd. De man die zich maandag voor de raadsheren moest verantwoorden, was met dezelfde vlucht op de luchthaven Brussels Airport aangekomen en was op hetzelfde moment opgepakt. Hij bleek 98 bolletjes of 1,63 kilo cocaïne in zijn lichaam te hebben.

De reportageploeg van de VRT filmde alles, zei Warson. "Werkelijk alles is op beeld opgenomen. De identiteitscontrole, het eerste verhoor, de urinestesten, de overbrenging naar het ziekenhuis, de radiografische onderzoeken in het ziekenhuis, het tweede verhoor en tenslotte hun overbrenging naar de gevangenis."

Volgens de verdediging ging dat veel te ver en werden de waardigheid en de privacy van zijn cliënt geschonden. "Bovendien werd het geheim van het onderzoek met voeten getreden en kreeg mijn cliënt niet de kans uit eigen beweging zijn verhaal te doen. Tenslotte was hij zogezegd onherkenbaar gemaakt op de beelden, maar de hele gevangenis heeft hem wel herkend."

Het openbaar ministerie verklaarde "zich te gedragen naar de wijsheid van het hof" en drong dus niet aan op een veroordeling. De correctionele rechtbank veroordeelde de drugkoerier in mei tot een celstraf van 38 maanden. De rechter meende dat de man zich stilzwijgend akkoord had verklaard met de opnames.

Nu in het nieuws