Gents ziekenhuis heeft centrum voor stemproblemen

Wie met stemproblemen kampt, te luid of te zacht spreekt, kan voortaan terecht bij een gespecialiseerd centrum aan het Gentse ziekenhuis Jan Palfijn. Logopedisten hebben er de handen in elkaar geslagen met de foniatrie, de tak van de Neus-, Keel- en Oorheelkunde die zich specifiek verdiept in stem-, spraak-, taal- en slikstoornissen.

Belga

Het centrum helpt leraars die met een hese stem krijgen af te rekenen, zangers en acteurs die hun stem minimaal willen belasten. Maar ook anderen met een stemberoep zoals telefonisten, journalisten, advocaten, verkopers, logopedisten en politici kunnen in het foniatrisch centrum hun stem onder de loep te laten nemen.

Tot slot werkt het centrum ook met patiënten die na een herseninfarct niet meer kunnen spreken, ouderen bij wie het spraakvermogen uitvalt, of patiënten die na het verwijderen van een tumor slikproblemen hebben.

Stemproblemen zijn inderdaad geen 'voorrecht' van sterren als zangeres Natalia of Sting. Een studie van het universitair ziekenhuis van Antwerpen toonde vorig jaar aan dat vier op de tien leerkrachten ernstige stemproblemen hebben. Daarvan heeft 10 procent zeer ernstige problemen, zelfs in die mate dat ze niet meer kunnen lesgeven.

Nu in het nieuws