Vlaming zou misdadig familielid aangeven

Bijna zeven op de tien Vlamingen zou familieleden aangeven als die bij een misdaad zouden betrokken zijn. Twee op de drie wil ook helpen bij het oplossen van feiten. Dat blijkt uit een onderzoek van televisiebedrijf NBC Universal Global Networks.

Belga

Het onderzoek van 13th Street, een misdaadzender van NBC die sinds oktober digitaal te ontvangen is in Vlaanderen, peilde via internet bij 501 Vlamingen en Brusselaars. Daaruit blijkt verder dat de respondenten journalist Chris de Stoop de populairste onrechtbestrijder vinden.

De Vlaamse acteur die de rol van onrechtbestrijder het beste vertolkt is volgens 31 procent Hubert Damen (politiecommissaris Witse), gevolgd door Herbert Flack (hoofdinspecteur Pieter Van In uit Aspe). De meest populaire Belgische detective is Hercule Poirot (37 procent).

Meer dan de helft van de Vlamingen (58 procent) zou een gastrol willen spelen in een misdaadserie en dan het liefst in de rol van politieagent (41 procent) of vals beschuldigde (27 procent).

De misdaad die Vlamingen in eigen land het beste is bijgebleven is de zaak Dutroux (75 procent), gevolgd door de misdaden van de Bende van Nijvel. Voor misdaden in het buitenland worden de aanslagen op WTC-gebouwen in New York, de moord op president John F. Kennedy en de verdwijning van Maddie het meest genoemd.

Zo'n 76 procent van de Vlamingen voelt zich veilig in zijn eigen stad en 92 procent veilig in zijn eigen huis. Vier Vlamingen op vijf gelooft dan weer in complottheorieën. Ze zullen wel niet snel een privé-detective inhuren. Wie het wel overweegt, zou het doen in het geval van afpersing, overspel en moord.

De meest enge filmscène vindt de Vlaming een stuk uit 'The Silence of the Lambs' waarbij Clarice, de hoofdrolspeelster, een gehavend hoofd vindt in een glazen pot.

Nu in het nieuws