Sojoez-draagraket lanceerde succesvol vier Globalstarsatellieten

Een Russische Sojoez-draagraket heeft met succes vier Globalstarsatellieten van de gelijknamige operator van satelliettelefonie gelanceerd, zo heeft het Europese lanceerbedrjf Arianespace bekendgemaakt.

Belga

De Sojoez vertrok zaterdag om 22.12 uur Belgische tijd en zette de vier meegevoerde Globalstarkunstmanen accuraat in de beoogde lage baan op 920 km hoogte, aldus Arianespace.

Nadat de Fregat-trap het met twee ontbrandingen had overgenomen van de klassieke Sojoez, begonnen de elk ongeveer 450 kilo wegende kunstmanen 100 minuten na de start van op Bajkonoer vrij te komen.

Het betrof de 1.726ste lancering van een Sojoez en de negende van dit jaar. Het was ook de achtste keer dat operator Globalstar satellieten door een Sojoez de ruimte liet inschieten. De eerste stuks vertrokken al in 1999.

De vier zaterdag gelanceerde en door Space Systems/Loral gebouwde kunstmanen zijn de laatste van de eerste generatie Globalstarkunstmanen. Zij hebben een levensduur van 7 1/2 jaar.

Onlangs tekende het Amerikaanse Globalstar met het Europees-Russische Starsem, het door Arianespace gecontroleerde bedrijf dat de Sojoez uitbaat, een contract voor het lanceren van al zijn Globalstarkunstmanen van de nieuwe generatie vanaf 2009. Daarbij komt de Sojoez-2 op de Europese lanceerbasis Kourou van pas. Vier exemplaren van dit nieuw type Sojoez zullen telkens zes Globalstars meenemen, waarbij de operator nog een optie heeft genomen op vier andere Sojoezzen.

Voor Starsem was het het 19de succes op rij.

Globalstarsatellieten staan in voor spraaktelefonie en dataverkeer voor meer dan 275.000 vaste en mobiele telefoons in meer dan 120 landen ter wereld. De vloot bestaat uit veertig actieve satellieten, met een reeks reserves, die opereren vanuit zes orbitale vlakken. Het bedrijf "dekt" hiermee tachtig procent van het aardoppervlak.

Nu in het nieuws