Is een federale kieskring een goed idee?

De MR heeft voor een opening gezorgd in de besprekingen over Brussel-Halle-Vilvoorde. De grootste Franstalige partij is niet tegen een splitsing en wil Brussel niet uitbreiden. Maar de MR vraagt wel een federale kieskring.

bsouffreau

BR>

Maar over de piste wordt niet onderhandeld. Of toch niet volgens de N-VA. De kartelpartner van CD&V heeft het voorstel van MR afgeschoten voor het goed en wel werd geformuleerd. Een federale kieskring is voor N-VA onbespreekbaar. BHV splitsen en via een federale kieskring Vlaanderen en Wallonië dichter bij elkaar brengen, kan niet, zegt de N-VA.

Via een federale kieskring kan een Vlaamse politicus stemmen ronselen in de Ardennen en kan een Franstalige kiezer uit Gent stemmen op zijn Franstalige favoriet.

De Open VLD is het idee niet ongenegen en nu toonde ook MR zich een voorstander. Maar bij de andere partijen kan het idee op geen krediet rekenen.

Andere voorwaarden die MR aan het voorstel heeft verbonden: meer geld voor Brussel en de teruggave van enkele bevoegdheden aan het federale niveau.Nu in het nieuws