'Turnhout is een wereldstad'

Wat moet de hoofdstad van de Kempen worden? Zelden trok een poll zoveel stemmers op onze website. Turnhout kaapte een meerderheid van de stemmen weg.

bsouffreau

BR>

Het 42ste Kempisch historisch congres belichtte zaterdag de rivaliteit tussen Herentals en Turnhout tijdens de 17de eeuw. De stroom aan reacties bewijst dat de concurrentiestrijd nauwelijks is geluwd.

Gazet van Antwerpen organiseerde op haar website een stemming. Ruim 1.219 surfers reageerden op de vraag welke stad de hoofdstad der Kempen mag worden.

Met een meerderheid van 52 procent kaapte Turnhout de titel weg. “Turnhout is een wereldstad want de inwoners spreken Engels. Ze zeggen: 'Schat, doe de knopkes van uw bloes eens open dan kan ik er good bye'”, motiveert een plezante lezer op onze website.

De uitgeweken Turnhoutse acteur Stany Crets mag zich op de borst kloppen. Zijn pleidooi maakte het meeste indruk. Al kon collega Tom Van Dyck, die het opnam voor zijn geboortestad Herentals, duidelijk ook inspireren. 37 procent klikt in onze poll op de keizerstad.

“Herentals verdient de titel om historische reden. De hertog van Brabant Hendrik I stichtte rond 1200 onze stad om Antwerpen te beveiligen. Naast Antwerpen en Lier was enkel Herentals een versterkte stad met vesten en poorten. Als garnizoenstad vormde het een veilig baken voor heel de streek. Toen Antwerpen een tijd onbeschikbaar was als hoofdplaats van het markgraafschap, nam Herentals deze rol over. Dus ere wie ere toekomt”, verdedigt ene Jan Peeters.

Bescheidenheid

Al ging lang niet iedereen akkoord met het voorstel om Turnhout of Herentals tot hoofdstad te bombarderen. 11 procent meende dat geen van beide steden aanspraak op de titel kan maken.

“Waarom zouden Hoogstraten en Geel niet mogen meedingen? Allicht omdat ze beiden de bescheidenheid hebben om te zeggen: 'Laat ze maar doen, laat ze maar denken.' Als nieuwe inwoner van de barmhartige stad Geel, maar met een verleden in de aardbeienstad, bemin ik ze allebei”, weet Gregor Dirven uit Geel. Hoogstraten heeft het verleden in haar voordeel. Het was de eerste Kempense gemeente die de titel stad kreeg opgespeld, weten veel lezers.

Een ander meent dat Westerlo de titel toekomt omwille van voetbalprestaties. Daarnaast kregen ook Mol, Eindhoven, Lier, Mechelen en zelfs Achter-Olen en Poederlee een stem. Moge na dit debat de rust wederkeren in de stille Kempen.

Stefan LAENEN

Lees ook:

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio