'Gratis' stroom kost 1 miljoen euro

Alle Vlaamse gezinnen samen betalen jaarlijks 1 miljoen euro om de gratis stroomleveringen mogelijk te maken. Het systeem van de zogenaamde gratis stroom werkt niet goed, vindt de Vlaamse minister van Energie en Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V). Ze vindt dat het parlement moet nadenken over de eventuele afschaffing ervan.

Belga

De gratis stroomlevering aan de Vlaamse gezinnen verhoogt de elektriciteitsprijs, bevoordeelt de hogere inkomens en leidt niet tot een beperking van het verbruik. Die conclusies blijken uit het antwoord van minister Crevits op vragen van de Vlaamse parlementsleden Carl Decaluwé (CD&V) en Jan Peumans (N-VA). De distributie-intercommunales, de beheerders van de laagspanningsnetten, moeten de stroomvolumes die weggegeven worden immers wel aankopen bij de producenten. De netbeheerders mogen deze uitgaven verrekenen in hun nettarief, wat uiteindelijk leidt tot een hogere energiefactuur.

Minister Crevits heeft vragen bij de "omgekeerde herverdeling" van het systeem, waarbij arme gezinnen de gratis stroom van rijkere gezinnen financieren. Crevits vindt wel dat het Vlaamse parlement moet uitmaken of de gratis stroomregeling al dan niet afgeschaft moet worden.

Nu in het nieuws