Fu wint Grand Prix snooker van O'Sullivan

Marco Fu heeft zondag in het Schotse Aberdeen de Grand Prix snooker gewonnen. De 29-jarige Hongkonger versloeg in de finale de Engelsman Ronnie O'Sullivan met 9-6.

Belga

Het is de eerste rankingtitel voor Fu, nummer 27 op de wereldranglijst. Zondag stond hij pas voor de tweede keer in een finale. De eerste keer was in 1998, zijn debuutjaar bij de profs, eveneens in de Grand Prix. Hij verloor toen met 9-2 van de Engelsman Stephen Lee.

O'Sullivan, winnaar van de Grand Prix in 2004, heeft 18 rankingtoernooien op zijn palmares staan, al is het wel al 31 maanden geleden dat hij er nog eentje won. De nummer vijf van de wereld begon dan ook als favoriet aan de partij. Hij keek snel tegen een 3-1 achterstand op, maar mocht toch nog met een 3-4 voorsprong gaan rusten.

Inmiddels was er al vlot gescoord, met breaks van 78, 110 en 74 voor Fu en 85 en 127 voor O'Sullivan. In de tweede sessie liep O'Sullivan nog uit tot 3-5, maar dan moest hij toekijken hoe Fu er onder meer met breaks van 94, 117 en 62 7-5 van maakte.

Ook het volgende frame leek naar Fu te zullen gaan, maar "The Rocket" toonde zijn klasse en verkleinde met een 65 clearance zijn achterstand tot één spelletje. Het sein voor "The Fu Fighter" om zijn kunnen te bewijzen. Nadat O'Sullivan met een break van 58 dicht bij de 7-7 kwam, toverde hij een 60 clearance weg om het vervolgens met een 78 break af te maken.

Fu is de derde Aziatische speler in de geschiedenis die een rankingtoernooi wint. De Thai James Wattana won het Strachan Professional in 1992 en het Thailand Open in 1994 en 1995, de Chinees Ding Junhui het China Open en het UK Championship in 2005 en de Northern Ireland Trophy in 2006.

Fu kan een mooie staat van dienst voorleggen tegen O'Sullivan. Van elf ontmoetingen met de Engelsman won hij er zes. "Toch is mijn respect voor O'Sullivan eindeloos", reageerde hij na zijn zege. "Het is geweldig om de beste speler van de wereld te verslagen. Met alle respect voor de andere spelers, maar hij is mijn idool."

O'Sullivan toonde zich een faire verliezer. "Fu verdiende het. Dit is goed voor zijn carrière en voor het snooker in zijn land. Ik ben blij voor hem."

Marco Fu strijkt 75.000 pond (107.600) op voor zijn zege, Ronnie O'Sullivan moet het met 35.000 pond (50.200 euro) stellen. Op de voorlopige wereldranglijst stijgt Fu naar de vijftiende plaats. O'Sullivan klimt naar de tweede stek op. De eerste plaats blijft in handen van de Schot John Higgins.

Nu in het nieuws