Huwelijk geweigerd omdat getuige homoseksueel is

Voor het aanstaande echtpaar Robby en Sylvie had het de mooiste dag van hun leven moeten worden. Als pastoor Mwela geen roet in het eten had gestrooid. De pastoor van het Luikse plaatsje Bressoux weigerde het huwelijk te voltrekken omdat een van de getuigen homoseksueel is. Het bisdom van Luik zit verveeld met de zaak. De pastoor is bovendien van Afrikaanse afkomst.

ssimons

BR>

Het incident deed zich voor in augustus, maar kwam pas nu aan de oppervlakte in de kranten van Sudpresse. Het huwelijk van Robby (26) en Sylvie (22) zou voltrokken worden op 18 augustus. Dat gebeurde uiteindelijk ook, maar het werd voor verliefde koppel een koers met hindernissen. Omdat de pastoor die normaal gezien het huwelijk moest voltrokken, die dag niet beschikbaar was, werd een beroep gedaan op pastoor Mwela van Bressoux, een geestelijke van Afrikaanse afkomst.

Van zodra de geestelijk wist dat een van de getuigen de Griekse principes genegen is, veranderde de sfeer onmiddellijk.

“De pastoor begon ons te chanteren”, aldus Sylvie. “Hij zei ons dat hij het huwelijk niet zou voltrekken als we geen andere getuige kozen. Toen hij merkte dat wij voet bij stuk hielden, heeft hij alles gedaan om ons huwelijk te boycotten. Einde juli heeft hij ons buitengegooid. Hij wilde zelfs ons dossier niet teruggeven."

Het huwelijk is uiteindelijk toch voltrokken, zoals gepland op 18 augustus, door de diaken van de gemeente Modave. Maar daarmee is het incident nog niet afgelopen. In de parochie van de Notre Dame de Rosaire is een kleine oorlog uitgebroken. Het kersverse echtpaar verwijt de pastoor ‘discriminatie’, terwijl familieleden van het echtpaar de toegang tot de kerk geweigerd wordt. “En dat uitgerekend met een zwarte priester”, aldus de geweigerde getuige.

Bisschop Aloys Jousten (foto) van Luik zit inmiddels verveeld met de zaak. In een reactie geeft hij toe dat pastoor Mwela fouten heeft gemaakt. Hij heeft alvast gevraagd aan de pastoor dat hij contact opneemt met de getuige om zijn excuses aan te bieden.

Nu in het nieuws