Wat is de Kempense hoofdstad? - Stem in onze poll

Wat is de Kempense hoofdstad? - Stem in onze poll

Wat is de Kempense hoofdstad? - Stem in onze poll

Print
Antwerpen - Turnhout is de hoofdstad van de Kempen. Zonder discussie. Of niet? Waarom beweert Herentals de historische hoofdstad van de Kempen te zijn? Is dat wel zo? Tijdens het 42ste Kempisch historisch congres dat zaterdagochtend vanaf 9.30u plaatsvindt in de Lakenhal in Herentals, pakt stadsarchivaris Jan Goris uit met nieuwe inzichten over de rivaliteit tussen Herentals en Turnhout. GVA wachtte de voordracht niet af en zocht in Herentals en in Turnhout welke stad het meest aanspraak kan maken op de titel ’Hoofdstad van de Kempen’. Want een beetje gezonde rivaliteit houdt de Kempenaar scherp.
BR>Twee uitgeweken Kempense rasacteurs beamen dat de concurrentie driehonderd jaar later nauwelijks is geluwd. Eén vraag volstaat om het chauvinistisch vuur in Stany Crets en Tom Van Dyck te laten laaien. Wat moet de hoofdstad van de Kempen worden?

TURNHOUT: Stanny Crets
“U stelt een verkeerde vraag”, ontsteekt Stany Crets. “Turnhout is namelijk al de hoofdstad der Kempen! Elke solide woning bezit een voortuintje. Een kleine kitscherige hof waarin mensen hun voeten vegen. Of waar ongenodigde gasten vertoeven die binnen niet gewenst zijn. Die rol vervult Herentals voor ons. Dankzij onze speelkaarten is Turnhout een wereldstad. Carta Mundi tot in de Balkan. Waarmee kan Herentals uitpakken? Hun ijspiste? Laat me niet lachen.”

Debby en Nancy, twee dames die Stany nauw aan het hart liggen, leerden elkaar kennen op een Herentals’ internaat. Dat is niet de enige link die de acteur heeft. “Ik vond twee lieven in Herentals. Ik moest me telkens verantwoorden tegenover mijn toenmalige schoonvaders. In Herentals luidt namelijk een plaatselijk spreekwoord: “Zelfs de eerlijkste Turnhoutenaar pikte nog een ‘suize’ (dekentje, red).”

De voordelen jegens ons zijn dus immens. Terwijl het duidelijk is dat wij beschaafder zijn. Een steekpartij in Turnhout haalt het nieuws omdat het een uitzonderlijk gegeven is. Volgens mij vechten Herentalsenaren elke dag. Dat is dus bijlange geen nieuws meer. In feite kan Herentals zich maar op één ding beroepen: knappe grieten. En bij uitbreiding het talent van Tom. Die toegeving wil ik nog maken.”

HERENTALS: Tom Van Dyck
“Zo laag als de heer Crets hierboven, wil ik niet vallen. Typisch voor Turnhoutenaars natuurlijk om te slagen onder de gordel. In tegenstelling tot Crets zal ik een inhoudelijk onderbouwd betoog houden. Typisch voor Herentalsenaars”, repliceert Tom Van Dyck.

“België is een koninkrijk. Toch woont er in dit landje een keizer. Met name Rik Van Looy uit Herentals. Mijn geboortestad is dus een keizerrijk binnen een koninkrijk. Uniek in de wereld. Hier kan niemand een speld tussen krijgen.”

Tom is fervent lid van het Kempens Afscheidingsfront (KAF). Voor de vereniging is het een uitgemaakte zaak dat Herentals de Kempense hoofdstad dient te zijn.

“Ik zet mijn waterdicht pleidooi verder. Een stevig monument siert elke hoofdstad. In Brussel blinkt het Atomium, in Parijs pronkt de Eifeltoren. Het hoeft geen betoog dat onze Toeristentoren deze monumentale rol zal vervullen? Trouwens, ik ken ook een uitdrukking uit Turnhout. “Had ik geweten dat ge zou komen, had ik pannenkoeken gebakken.” Twee keer ‘had’. Dit wijst duidelijk op de ongastvrijheid die daar heerst. Turnhout ligt noordelijker. Dat verklaart waarom de grieten er kouder en afstandelijker zijn.”
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio