Davignon maakt kans op 'slechtste lobbyist'-award

Davignon maakt kans op 'slechtste lobbyist'-award

Davignon maakt kans op 'slechtste lobbyist'-award

Print
De Belg Etienne Davignon maakt kans op de Worst EU Lobbying Award van 2007. De ‘onderscheiding’ wordt uitgereikt aan een lobbyist, bedrijf of lobbygroep die in 2007 de meest misleidende of bedrieglijke tactieken gebruikt heeft om invloed uit te oefenen op de beslissingen van de Europese Unie.
Davignon werd genomineerd omdat hij de Europese Commissaris voor Ontwikkeling en Internationale Hulp, Louis Michel, adviseert over de economische ontwikkeling van Afrika en de rol van privé-bedrijven daarin. De organisatoren van de Awards vinden dat niet kunnen, omdat Davignon in de Raad van Bestuur zit van het energiebedrijf Suez, dat commerciële activiteiten wil ontplooien in Afrika.

Ook het Spaanse oliebedrijf Repsol is genomineerd, omdat het het onderzoek van de Europese Unie naar biodiesel in de war stuurt. BMW, Daimler en Porsche verzetten zich dan weer tegen een voorstel om de CO2-uitstoot van auto’s te verminderen. Daardoor hinderen ze de strijd tegen de klimaatverandering.

EPACA, een Europese koepelorganisatie van grote consultancygroepen, is genomineerd omdat het zich verzet tegen plannen van de Europese Commissie om striktere regels op te leggen aan lobbyisten. Ook het Cabinet Stewart, een dekmantel voor Amerikaanse groeperingen die zich verzetten tegen het Kyotoverdrag, maakt kans op de prijs. Op 4 december wordt de ‘winnaar’ bekendgemaakt.

Het is de derde keer dat het Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, LobbyControl en Spinwatch de Worst EU Lobbying Awards organiseren. In 2006 won oliegigant ExxonMobil de prijs omdat het klimaatsceptische denktanks financieel steunde. Campaign for Creativity, een lobbygroep van IT-bedrijven, won de prijs in 2005 omdat het ijverde voor softwarepatenten en intellectuele eigendomsrechten.

IPS(BV/MC)
MEEST RECENT