Flahaut haalt uit naar De Gucht

Flahaut haalt uit naar De Gucht

Flahaut haalt uit naar De Gucht

Print
De Belgische minister van Defensie André Flahaut heeft vrijdag de kritische opmerkingen van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht over Flahauts reis naar Congo verworpen. De Defensieminister omschrijft ze als "slecht geruzie".
"Tijdens lopende zaken is alles een voorwendsel om incidenten te creëren", aldus Flahaut in Congo tijdens een gesprek met enkele Belgische journalisten. Hij reageerde hiermee op de uitlatingen van minister De Gucht die donderdag in De Morgen uithaalde naar de reis van Flahaut naar Congo. Volgens De Gucht was dit "een totaal verkeerd signaal", op een ogenblik dat de situatie in het oosten van het land zeer onrustig is, na weken van gevechten tussen het Congolese leger en opstandelingen van de dissidente generaal Laurent Nkunda.

De Gucht zei ook dat Flahaut "zonder politiek overleg" naar Congo is vertrokken. Volgens Flahaut heeft hij wel degelijk de premier en de voorzitters van de Kamer en Senaat, alsook het koninklijk paleis, op de hoogte gebracht van zijn bezoek aan Congo. Hij voegde er ook aan toe dat de reis vermeld werd tijdens vergaderingen tussen de twee departementen. "Als hij niet op de hoogte was, is dat zijn fout", zei Flahaut nog.

"Ik beschouw dit als een slechte ruzie. Ik denk zelfs dat het een goed signaal was om te gaan", aldus de Defensieminister.

Meer algemeen verzekerde Flahaut dat hij zijn werk zal blijven doen tot op het laatste moment, nu de formatiegesprekken zonder de twee socialistische partijen verlopen. "De aarde blijft ronddraaien en de militairen zijn actief", aldus de minister. "We gaan toch niet alle mannen en vrouwen die op missie zijn repatriëren in afwachting van de formatie van een oranje-blauwe regering", zei Flahaut.

Terloops gaf Flahaut te kennen dat hij de toekomstige ministers van Defensie en Ontwikkelingssamenwerking "beklaagt", "zeker indien ze Franstalig zijn", wegens de "totale heerschappij" die De Gucht wil over de internationale vraagstukken.
MEEST RECENT