Vandalen bekladden Congreskolom

Vandalen bekladden Congreskolom

Vandalen bekladden Congreskolom

Print
Vandalen hebben de Congreskolom in Brussel, op het Congresplein langs de Koningsstraat, beklad met graffiti. De dader of daders sloegen toe in de nacht van donderdag op vrijdag. De politie bracht de eigenaar, de Regie der Gebouwen, vrijdag op de hoogte. Ze kon geen verdachten oppakken.
De vandalen schreven "Qu'elle crève" ("Dat ze sterft") op een hoogte van tien meter, waarschijnlijk met een spuitbus. De boodschap werd over een lengte van twee meter aangebracht over een uittreksel van de grondwet dat uitgehouwen is uit een stuk marmer.

De reiniging van de Congreskolom zal relatief ingewikkeld zijn. De Regie der Gebouwen vermoedt immers dat ze het monument niet gewoon zal kunnen zandstralen. De Regie heeft al een bedrijf gecontacteerd voor de verwijdering van de graffiti. Omstreeks 17 uur bevestigde de brandweer een zeil over de boodschap.

De 47 meter hoge Congreskolom, met daar bovenop het standbeeld van Leopold I, werd in september 1859 ingehuldigd. Het monument herdenkt de afkondiging van de Belgische grondwet in 1831. Die kwam er na de revolutie in 1830.

.

Nu in het nieuws