Belg informeert zich minder goed over geldzaken

Belg informeert zich minder goed over geldzaken

Belg informeert zich minder goed over geldzaken

Print
Nauwelijks een kwart van de Belgen zoekt actief informatie op voor hij een belegging doet en amper één op drie klopt bij meer dan één financiële instelling aan vooraleer hij een spaar-of beleggingsproduct koopt.
Dat blijkt uit een enquête door InSites Consulting in opdracht van de zakenkranten De Tijd en L'Echo. Voor driekwart van de Belgen is de financiële informatie dan weer moeilijk te begrijpen.

Zelf vindt de Belg dat hij zich wel goed informeert over geldzaken.

Maar uit de rondvraag blijkt toch veeleer het tegendeel. Zesenzeventig procent zegt altijd of ten minste voor belangrijke geldzaken zich goed te informeren. Vorig jaar was dat nog 83 procent. In realiteit blijkt echter dat 72 procent nooit of minder dan één keer per jaar zijn bankier raadpleegt over beleggingen.

Het probleem ligt waarschijnlijk niet bij de hoeveelheid beschikbare informatie: net niet de helft (49 pct) geeft toe dat er voldoende info voorhanden is. Wel vindt slechts 27 procent van de Belgen de informatie over sparen of beleggen "begrijpelijk".

Dieter Haerens, editor bij de financiële en fiscale cel van uitgeverij Mediafin, wijst ook op een probleem van onverschilligheid. De Belg heeft wel de wil om te sparen, maar is daarbij niet echt op zoek naar het maximale rendement. Zo schuift vier op tien Belgen nooit of zelden centen door van de zichtrekening naar de beter renderende spaarrekening. Bijna de helft (46 pct) gaat nooit op zoek naar alternatieve beleggingsvormen voor het geld op zijn spaarrekening.

Nog een cijfer dat wijst op nonchalance: een kwart weet niet hoeveel geld hij overhoudt op het einde van de maand. Het onderzoek laat ook opvallende verschillen zien tussen Vlamingen en Franstaligen en tussen mannen en vrouwen. Zo vindt 60 pct van de Franstaligen dat geld moet rollen, tegen 40 pct van de Vlamingen. De eerste groep koopt ook vaker op krediet -behalve voor woonkredieten waar de prijzen in het noorden van het land hoger liggen- en gaat vaker in het rood op de bankrekening. Vlamingen sparen dan weer vaker.

Vrouwen denken langer na voor ze een aankoop verrichten en betalen die ook vaker met gespaard geld. Vrouwen hebben ook meer schroom om te praten over geld. Tot slot rangschikken vrouwen een leuke job boven kinderen in de lijst van geluksfactoren in het leven.

.

Nu in het nieuws