OM eist 3 maand cel voor Hitlergroet bij eedaflegging

OM eist 3 maand cel voor Hitlergroet bij eedaflegging

OM eist 3 maand cel voor Hitlergroet bij eedaflegging

Print
Het Brusselse parket heeft vrijdag een gevangenisstraf van 3 maand met uitstel geëist tegen een gemeenteraadslid van het Vlaams Belang in Jette. De vrouw, Maria Lichtert-De Berlangeer, zou bij haar eedaflegging op 2 december de Hitlergroet gebracht hebben. Zelf ontkent ze dat. Volgens haar was er een probleem met haar cape. Zelfs als het om de Hitlergroet ging, zou het een politiek misdrijf gaan, pleitte haar advocaat.
Maria Lichtert-De Berlangeer werd op 8 oktober 2006 verkozen voor de gemeenteraad van Jette. Toen ze op 2 december haar eed aflegde zou ze evenwel de Hitlergroet gebracht hebben. Het incident leidde tot een klacht van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding bij het Brusselse gerecht en vrijdag mocht de vrouw zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

Die bekeek eerst videobeelden van de eedaflegging en hoorde vervolgens het parket een gevangenisstraf van 3 maanden met uitstel eisen tegen de vrouw.

"Het is duidelijk dat mevrouw haar rechterarm schuin omhoog stak en dat ze dat weloverwogen en bewust deed", zei de substituut. "Een dergelijke daad tijdens de eedaflegging voor de gemeenteraad is meer dan symbolisch en kan niet ongestraft blijven."

Maria Lichter-De Berlangeer verweerde zich door te stellen dat het allesbehalve om en bewuste daad ging maar dat ze probeerde te vermijden dat haar afgezakte cape haar hele arm zou bloot laten.

"Van enig opzet is op de beelden niets te merken", pleitte haar advocaat, meester Bart Siffert. "Zij was als kersvers gemeenteraadslid gewoon nerveus en ze heeft ook onmiddellijk ontkend dat ze de Hitlergroet had gebracht. De enige die er heisa rond gemaakt heeft, was een lid van de sp.a, toevallig een partij die de verkiezingen had verloren. Bovendien, zelfs als de Hitlergroet bewust gebeurde, zou het een politiek misdrijf zijn dat door het hof van assisen moet beoordeeld worden."

De verdediging wees er ook op dat de burgemeester van Jette niet op de beweerde Hitlergroet had gereageerd. De rechtbank besliste daarom hem als getuige te horen op de zitting van 21 december.
MEEST RECENT