Negationismeproces Roeland Raes naar Antwerpse KI

Negationismeproces Roeland Raes naar Antwerpse KI

Negationismeproces Roeland Raes naar Antwerpse KI

Print
Antwerpen - Het strafproces tegen Roeland Raes, oud-senator en ondervoorzitter van het vroegere Vlaams Blok, voor negationisme is voor de Brusselse correctionele rechtbank uitgesteld naar 21 december omdat de zaak nog moet gepleit worden voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling van Antwerpen. Die moet oordelen of de Antwerpse onderzoeksrechter door de raadkamer geldig van de zaak is ontheven.
Het proces tegen Roeland Raes draait rond een uitzending van het NCRV-programma Netwerk op 26 februari 2001. Daarin werd Roeland Raes geïnterviewd naar aanleiding van zijn banden met een Nederlandse extreemrechtse partij. Tijdens dat interview uitte Raes twijfels over de jodenvervolging. Op de beelden is te zien hoe Raes aan de journalist zegt dat hij onder meer twijfelt aan de authenticiteit van het bekende dagboek van Anne Frank. Ook de omvang en de systematiek van de jodenvervolging trekt hij tijdens het interview in twijfel.

Het Forum der Joodse Organisaties diende daarop klacht in bij de onderzoeksrechter in Antwerpen, die een onderzoek startte. Toen bleek dat het interview in Brussel had plaatsgevonden, onthief de Antwerpse raadkamer in 2002 de Antwerpse onderzoeksrechter van de zaak en liet het dossier overhevelen naar het Brusselse gerecht. "Maar tijdens die procedure voor de raadkamer in Antwerpen zijn noch Roeland Raes noch ikzelf kunnen tussenkomen", zegt meester Piet Noë, die Raes verdedigt. "We zijn zelfs niet op de hoogte gebracht van die zitting. Pas toen de in Brussel het volledige dossier konden inzien, hebben we die raadkamerbeslissing van 2002 ontdekt."

Om al de rechten van zijn cliënt uit te putten heeft meester Noë nu beroep aangetekend bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling van Antwerpen. Zolang die geen uitspraak heeft gedaan over het dossier, moet het proces in Brussel wachten. Daarom is ze uitgesteld naar 21 december.

Het valt te betwijfelen of ze dan al zal behandeld worden. Want de zaak mag dan eerstdaags in Antwerpen voor de KI komen, zelfs als die de beslissing van de raadkamer bevestigt, kan Raes nog in cassatie gaan. Meester Piet Noë liet al uitschijnen dat dat een zeer waarschijnlijke stap is.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio