Versteylen vraagt Groen! opnieuw Agalev te worden

Versteylen vraagt Groen! opnieuw Agalev te worden

Versteylen vraagt Groen! opnieuw Agalev te worden

Print
Luc Versteylen, vader van de groene beweging in Vlaanderen en stichter van Agalev, heeft een "groen testament" geschreven. In de tekst raadt hij Groen! aan terug te keren naar de grondbeginsel van Agalev.
"Dit testament is niet bedoeld als een dwingende laatste wilsbeschikking, maar als een ongedwongen tijdige uitnodiging. Jullie doen ermee wat jullie willen", zo schrijft Versteylen, de 80-jarige pater die in 1977 mee aan de wieg stond van Agalev (Anders GAan LEVen).

Dat Versteylen vragen heeft bij de koers die de Vlaamse groenen de laatste jaren (vooral sinds de overgang van Agelev naar Groen! in 2003) varen, is al langer bekend. Volgens Versteylen heeft Groen! de "oorspronkelijke grondbeginselen" van Agalev verloochend.

Die grondbeginselen zijn volgens hem eenvoudig. "Drie grondwaarden: soberheid tegenover consumptie, samenhorigheid tegenover concurrentie, stilte tegenover prestatie. Drie gebieden: opvoeding, werkmidden en verkeer. Drie middelen: spel, humor en verbeelding".

"Met alle waardering en bewondering van julle hedendaagse groene aanwezigheid in Vlaanderen: moet Groen! niet wat meer Anders GAan LEVen?", luidt het. Een terugkeer naar die Agalev-beginselen zou de partij ook opnieuw "volk-herkenbaarder" kunnen maken en zou meer kiezers aantrekken, zo suggereert Versteylen.

"Dit is mijn testament. Dit is de terugkeer naar de toekomst die ik jullie toewens. Doen jullie er maar mee wat jullie willen. Groen Groet", zo luidt het slot van de tekst.
MEEST RECENT