Tot 10 jaar cel gevorderd voor overvallen post

Print
Antwerpen - Een paar uit Menen is vrijdag voor de Antwerpse strafrechter verschenen voor negen gewapende overvallen op postkantoren in heel Vlaanderen. Het openbaar ministerie vorderde voor Philip V. tien jaar cel en voor Cunegonda D. zeven jaar. De aanklager vroeg tevens om de buit van ruim 200.000 euro verbeurd te verklaren, evenals haar woning die met het geld gerenoveerd was.
Tussen augustus 2003 en februari 2007 overviel het duo negen postkantoren in Kortrijk, Oostende, Roeselare, Gent, Lint, Dour, Halle, Diest en Brasschaat. De beklaagden gingen steeds weloverwogen te werk. "Ze selecteerden hun doelwitten via het internet en hadden het vooral gemunt op kleinere kantoren die over de middag gesloten waren en slechts weinig personeel hadden", stelde procureur Björn Backx in zijn rekwisitoor.

De twee gingen steeds op dezelfde manier te werk. Na een uitvoerige voorverkenning stapte Cunegonda D., die zich met een pruik vermomde, het kantoor rond sluitingstijd binnen met een grote doos. Als de postbeambte de veiligheidsdeur opende om de doos aan te nemen, stormde Philip V., met een motorhelm over het hoofd, naar binnen.

Hij bedreigde het personeel met een wapen en eiste de inhoud van de kluis. De beklaagden sloegen dan met een gestolen bromfiets op de vlucht. Ze reden naar hun bestelwagen, die ze ergens in de buurt geparkeerd hadden, laadden de bromfiets erin en gingen ervandoor. Die werkwijze bleek bijzonder effectief te zijn, want het paar kon lange tijd uit handen van de politie blijven.

Maar op 14 februari liep het fout, want de kluisdeur van het postkantoor in Brasschaat bleef te lang open, waardoor een politiepatrouille ter plaatse kwam. Philip V. kon de agenten overmeesteren. Toen een tweede patrouille ter plaatse kwam, sloegen de beklaagden op de vlucht. Philip V. struikelde, viel en schoot zichzelf daarbij in de knie, waarop de twee boeven in de boeien werden geslagen.

Uit het onderzoek bleek dat ze met hun overvallen in totaal 204.206 euro vergaard hadden. Met het geld hadden ze de woning van Cunegonda D. in Menen verbouwd en hadden ze onder meer een nieuwe slaapkamer, fitnesstoestellen, een jacuzzi, een pocketbike en een bestelwagen gekocht.

Meester Johan Platteau, die beide beklaagden verdedigt, benadrukte dat zijn cliënten heel veel spijt hadden. "Ze zaten allebei financieel aan de grond. Toen ze in de krant lazen hoeveel buit er bij een overval op een postkantoor gemaakt werd, besloten ze om hetzelfde te doen", pleitte de advocaat. Hij vroeg de rechtbank om een milde straf uit te spreken.

De Post stelde zich burgerlijke partij en eist een provisionele schadevergoeding van 197.157 euro. Een negental postbeambten vragen ieder 1.000 euro morele schadevergoeding en dan ook nog een vergoeding voor hun materiële kosten. Ook vier agenten van de politie van Brasschaat stelden zich burgerlijke partij. Hun advocate eiste namens hen fikse schadevergoedingen, omdat de agenten getraumatiseerd zouden zijn. Ze beweren dat er op hen geschoten werd, maar dat betwist de verdediging.

Het vonnis wordt op 26 oktober uitgesproken.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio