Appartementen verdringen geschiedenis

Print
Balen - De kleine werkmanshuisjes Berg 4 en 6 en de woningen in de Alfons Dierckxtraat 1 en 3 zijn net van eigenaar veranderd. De koper overweegt om er elf appartementen neer te poten. Dat is zijn volste recht, ook al staan de vier woningen op de inventaris van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE).
BR>
De piepkleine huisjes in Berg vallen vooral op door hun onopvallendheid en voor een leek is het niet vanzelfsprekend om ze als waardevol te bestempelen. Volgens de inventaris van het VIOE zijn het werkmanshuisjes uit de twintigste eeuw die hoorden bij de toenmalige sigarenfabriek.

De nummers 1 en 3 in de Alfons Dierckxstraat zitten onder hetzelfde dak en zien er - vooral van ver - al iets beter uit. Uit de inventaris leren we dat het gaat om een gewezen woning met winkel en herberg van de vooraanstaande handelaarsfamilie Van ­Dingenen uit Balen. Het pand dateert uit het begin van de 20ste eeuw.

Sigrid Vanstraelen, stedebouwkun­dige van de gemeente, bevestigt dat de nieuwe eigenaars met bouwplannen rondlopen. "Ze hebben een voorontwerp ingediend voor de bouw van elf appartementen op de hoek van Berg en de Alfons Dierckxstraat met ondergrondse garages", zegt ze. "Het ontwerp is besproken met de dienst stedenbouw, maar het staat nog niet vast dat het er komt. We vragen wel een advies aan bij het VIOE."

Verloederd

Burgemeester Johan Leysen (CD&V) toont zich geen voorstander om elk waardevol gebouw te beschermen. "Ik vind het goed dat typische dorpsgezichten onder de aandacht worden gebracht, maar ik ben tegen een bescherming tegen wil en dank", luidt hij.

"Ik herinner me het dossier van het oudste huis van Rosselaar dat effectief was beschermd. Door een storm zakte het in elkaar en de bewoner moest het heropbouwen strikt volgens de regels. Die man kon dat niet. Zoiets vind ik asociaal."

"Ik ben niet wildenthousiast over al die appartementen die worden gebouwd omdat ik dat als woonvorm niet goed vind. Ik vind het erg dat de gemeente overspoeld wordt met appartementen."

"Maar beschermen moet op vrijwillige basis gebeuren en dan kan de overheid financieel bijspringen. Bij verplichte bescherming is de kans groot dat de huizen verloederen en dat een dorpsgezicht een dorpsafzicht wordt."
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio