Baarle lost problemen met evenementen op

Print
Baarle-Hertog - De zustergemeentes Baarle-Hertog en Baarle-Nassau handhaven na een positieve evaluatie de beperking in het aantal grote tentevemenenten per jaar. Wel willen de Baarles de fuifdruk op het centrum wat verlichten.
BR>
De twee Baarles gingen enkele jaren geleden gebukt onder een toevloed van grote evenementen zoals commerciële tentfuiven. De gemeentes zetten daarom een rem op de wildgroei door per deeldorp een beperking op te leggen van het aantal evenementen met meer dan 500 bezoekers. Bovendien moeten de toelatingen het jaar voordien al worden aangevraagd.

"De eerste evaluatie van dat beleid is positief, zodat we die procedure aanhouden", zegt burgemeester Jan Van Leuven (CDK) van ­Baarle-Hertog. "Er zijn wel randbemerkingen. Zo kost een vergunning in Nassau makkelijk 500 euro, terwijl die bij ons veel goedkoper is. Dat geeft aanleiding tot economisch toerisme. Nassau wil dat bedrag nu wat verlagen om meer evenwicht te krijgen."

Een tweede probleem is dat veel grote evenementen in het centrum plaatsvinden. "Als locatie is eigenlijk alleen de buurt van het ­Kultureel Centrum en voetbalclub Dosko geschikt. De draagkracht is daar natuurlijk ook beperkt. We zoeken nu naar een mogelijkheid om die evenementen toch wat naar het buitengebied te verhuizen."

Was de directe aanleiding tot deze nieuwe aanpak dan niet de klacht van de horeca dat evenementen het volk uit het centrum wegzogen? "Die klacht ging vooral over grote commer­ciële fuiven, maar die zijn verminderd", zegt Van Leuven. "We hebben ook geen nieuwe klachten van de horeca meer ontvangen."

HO
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio