Conservator Jan Op de Beeck "Bruegel was ook stukje Mechelaar"

Print
Mechelen - Gazet van Antwerpen berichtte woensdag over de Antwerpse Bruegelpiste van Manfred Sellink.
BR>
De Bruegelkenner haalt in zijn nieuwe catalogus aan dat een eerste teken van leven van de schilder is terug te vinden in de registers van de Antwerpse schildersgilde van 1551.

Maar volgens Jan Op de Beeck was Bruegel de Oude al een jaar voordien in Mechelen voor het retabel van de Handschoenmakersgilde voor de Mechelse Sint-Romboutskathedraal.

"Dat schilderij moest worden opgeleverd in oktober 1951, precies het moment dat ook de nieuwe registers van de gildes moesten worden neergelegd. Het kan niet anders dan dat de opdracht in 1550 werd gegeven", meent de conservator.

"Bovendien was de Mechelse kunstenares Mayken Verhulst niet alleen Bruegels schoonmoeder, maar ook zijn mentor. Het is wetenschappelijk bewezen dat Pieter Bruegel de Oude heel vaak in de Katelijnestraat in Mechelen vertoefde. Daarover kan je meer lezen in de publicatie Mayke Verhulst. In het Louvre bijvoorbeeld wordt een tekening van Bruegel bewaard die als een soort postomslag diende. Het adres dat daarop vermeld staat, is 't Vliegend Peert in de Katelijnestraat in Mechelen. Ik gun het de Antwerpenaars, maar wij mogen toch ook fier zijn op de relatie van Bruegel met Mechelen", knipoogt Jan Op de Beeck.

Bart ROGGEMAN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio