Zaak tegen AEL-kopstukken uitgesteld naar 30/11

Print
Antwerpen - Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is vrijdag de zaak ingeleid tegen Dyab Abou Jahjah, Ahmed Azzuz en Youssef Rahimi van de Arabisch Europese Liga (AEL). Zij moeten zich verantwoorden voor hun rol bij de rellen in Borgerhout na de moord op Mohamed Achrak in 2002. De eigenlijke behandeling vindt op 30 november plaats.
Geen van de beklaagden was vrijdag in persoon aanwezig en lieten zich vertegenwoordigen door hun advocaten.

Op 26 november 2002 werd de 27-jarige Achrak doodgeschoten in de Schapenstraat door zijn 66-jarige overbuur die met zware psychische problemen kampte. Dezelfde avond kwamen in Borgerhout honderden allochtone jongeren op straat. Op en rond de Turnhoutsebaan gooiden ze autoruiten en etalages aan diggelen en bekogelden ze de politie. Meer dan honderd relschoppers werden opgepakt.

Volgens het parket waren Abou Jahjah, Azzuz en Rahimi de aanstokers van de oproer. Zij worden vervolgd voor een waslijst aan feiten: belemmering van het verkeer, weerspannigheid aan de politie, het vernielen van een twintigtal voertuigen en tal van winkeletalages, slagen en verwondingen aan agenten en burgers, bedreigingen en smaad.

Het parket wilde hen ook vervolgen voor het vormen van en optreden als een privé-militie omdat ze in november 2002 burgerpatrouilles hadden georganiseerd in Antwerpen. De raadkamer oordeelde echter dat er niet aan de wettelijke voorwaarden voldaan werd om van een privé-militie te spreken en stelde hen daarvoor buiten vervolging.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio