"Ouderenvervoer te gevaarlijk in groep"

Print
Heist-op-den-Berg - Woon- en zorghuis Ten Kerselaere uit Heist-op-den-Berg zal rolstoelgebruikers individueel van en naar huis vervoeren in bestelwagentjes. Dat moet het comfort en de veiligheid verhogen. De bekende busjes voor acht personen verdwijnen daarmee binnenkort uit het straatbeeld.
BR>
Ten Kerselaere kocht twee aangepaste auto's aan voor het vervoer van mindervalide ouderen van en naar het centrum. "Deze bestelbussen zullen de bekende minibussen geleidelijk vervangen", geeft directeur Paul Van Tendeloo aan.

"We hebben er nu twee gekocht, maar we willen evolueren naar vijf bestelauto's. Die zijn nodig omdat we het vervoer van de ouderen individueel willen aanpakken in plaats van in groepjes tot acht personen. Het collectief vervoer is niet meer van deze tijd en brengt te veel gevaar met zich mee. De rittijden zijn te lang. De bestuurder moet ook zowel de weg als de ouderen observeren en dat is onmogelijk. Zeker als je weet dat er ook dementerende ouderen op die bus zitten, dan is individueel vervoer een veel veiligere oplossing", vindt Van Tendeloo. Door de maatregel zal de vervoerzorg flexibeler worden voor rolstoelgebonden zorgbehoevende ouderen in Heist-op-den-Berg en omgeving. "De bestelauto's zijn aangepast voor rolstoelgebruikers. Ze zijn van het type Kangoo. De chauffeur heeft ook altijd een gsm bij, zodat hij bij problemen snel hulp kan vragen aan de coördinator van het centrum. Om de omschakeling te realiseren, moeten we het aantal bestuurders verdubbelen. Zeven voltijdse krachten zullen voor het vervoer zorgen", zegt de directeur.

Iedere wagen kost Ten Kerselaere zo'n 28.000 euro. Ze werden aangekocht met de hulp van sponsors vzw Muto en Cera Foundation.

Bert PROVOOST

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio