Onderzoek moet impact IJzeren Rijn op regio blootleggen

Print
Nijlen - De Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) start een studie naar de effecten van het opnieuw activeren van de IJzeren Rijn voor de regio. De IOK wil voorwaarden op gebied van economie en leefkwaliteit voor de ingebruikname van het goederenspoor tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied.
BR>
België ijvert al jaren voor het heropenen van de IJzeren Rijn, een goederenspoor tussen de haven van Antwerpen en het Ruhrgebied. Een deel van de IJzeren Rijn loopt over de spoorlijn Antwerpen-Mol en doorkruist de gemeenten Nijlen, Grobbendonk, Herentals, Olen, Geel, Mol en Balen. Hoewel de ingebruikname niet voor morgen is, wil de IOK het doorkruisen van lange goederentreinen door de streek bestuderen.

"Het heropenen van de IJzeren Rijn biedt voor onze regio mogelijkheden, maar ook gevaren. Zo gaan we de impact na van bijkomend goederenvervoer op het personenvervoer. Mogelijk zijn extra infrastructuuraanpassingen nodig", zegt IOK-voorzitter Johan Leysen (CD&V).

De regio wil mee de vruchten dragen van de eventuele heropening. "We onderzoeken de verbetering van lijn 207, die de containerhaven van Meerhout met Herentals verbindt. Ook de uitbouw van een terminal in Turnhout-Zuid is voor ons een randvoorwaarde." IOK wil de gemeenten betrekken bij de studie die vermoedelijk een jaar in beslag zal nemen.

WVdB

www.iok.be

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio