Roelantsmuseum mikt op internationale uitstraling

Print
Hemiksem - Het Roelantsmuseum en heemmuseum in de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem worden opgenomen in het Samenwerkingsverband Rupelstreek. De nieuwe impulsen die ze hiermee krijgen, zijn vooral voor het Roelantsmuseum belangrijk om de internationale uitstraling te krijgen dat het verdient.
BR>
"Het Samenwerkingsverband legde tot nu vooral de nadruk op de drie steenbakkerijmusea in Boom, Terhagen en Rumst. Daar voegen we nu ook het noorden van de regio bij, meer bepaald de twee musea in Hemiksem. Later volgen uiteraard ook nog Schelle en Niel", zegt projectmedewerker Marc Vergauwen.

Zo zijn onlangs nieuwe infopanelen geplaatstaan het Kallebeekveer, langs het fietsknooppunt aan het abdijpark en aan de abdij zelf. De panelen focussen op het monument en geven extra informatie over de twee musea.

Roelantsmuseum

Het museum herbergt een ruime collectie van de vermaarde keramiekfabriek Gilliot en kunstenaar Jozef Roelants die voor de fabriek ontwerpen tekende. "Dat is uniek in Europa", zeggen schepen van Cultuur Joris Wachters (CD&V/N-VA) en keramiekspecialist Mario Baeck. Zij willen daarom het museum nog meer uitbouwen. "Tonnen Gilliot-tegels zitten tot in Shangai, Vietnam, Argentinië, Brazilië en Curaçao", weet Mario Baeck. "Geen enkel museum heeft zo'n collectie met een beeld van het volledige proces bij elkaar. Hier is een grote schat aanwezig die we nog meer moeten promoten."

Enkele van de doelstellingen zijn het gericht vervolledigen van de collectie met onder meer vloertegels, eigenaars van tegels sensibiliseren rond het belang van behoud en connecties zoeken met andere instellingen. Het Samenwerkingsverband doet ook een oproep aan de verantwoordelijken van het Roelantsmuseum en heemmuseum om een gezamenlijk project in te dienen.

Abdij

Een werkgroep is intussen bezig met de verdere invulling van de abdij. "Momenteel wordt juridisch een formule gezocht om een privaat- publieke samenwerking tot stand te brengen. Wat het abdijpark betreft, moet begin 2009 een volledige herinrichting kunnen starten. De feestzaal willen we in de oude gemeentemagazijnen onderbrengen", aldus schepen van Abdij Frans Cauwenberghs (CD&V/N-VA).

Bart ROGGEMAN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio