Leerlingen Laerhof op zoek naar Merksems verleden

Print
Merksem - Basisschool ‘t Laerhof heeft zich een week verdiept in spannende verhalen, sagen en legendes uit Merksem. De kinderen konden hiervoor rekenen op de medewerking van de heemkundige kring. Vanavond presenteren ze het resultaat aan de hand van een heuse schimmenstoet.
BR>
Merksem Verhalen, sagen en legendes uit Merksem hebben een hele week centraal gestaan in basisschool 't Laerhof. De plaatselijke heemkundige kring bezorgde de school een pak informatie over het mysterieuze verleden van Merksem. Zo ontdekten de verschillende klassen een boel eigenaardige en bizarre Merksemenaars. Elk leerjaar verwerkte zijn informatie in korte toneelstukjes. De leerlingen van meester Robin (De Backer) maakten zo kennis met onder meer Vuile Jul en Tuur.

"Vuile Jul verzamelde alles wat hij kon dragen. Zijn huis en dat van zijn ouders ernaast, puilden uit met rommel. De woningen veranderden in ware stortplaatsen. Zo veel recyclage-ijver sprak tot de verbeelding", aldus meester Robin. In een ander verhaal staat Tuur centraal, een rol die wordt gespeeld door Tom van het derde leerjaar.

"In het kapsalon vertel ik fantastische verhalen. Aan het einde vraag ik steeds of men mij gelooft. Als dat niet zo is, pak ik een bezemsteel en doe ik alsof ik het vuur open, want ik ben een kampioen in de ‘schietkunde'."

De vijfdejaars hebben het over de ‘doezeman'. "Die heeft niet echt geleefd, maar is onze eigen creatie. Die ontstond naar aanleiding van enkele spannende verhalen. Een doezeman is een plaaggeest die in de matras van stoute kinderen woont. Een jongetje dat werd gestraft, werd zo kwaad dat hij met een mes zijn matras bewerkte. De doezeman zag het, kromp ineen en verhuisde in de matras. Van daaruit sart hij nog steeds jonge kinderen", zegt de tienjarige Natacha geheimzinnig. Overal waar je rondkijkt, zijn leerlingen druk doende hun toneelstuk in te oefenen. Vanavond kan je op school tussen 17.30u en 18.30u een tiental stukjes bekijken. "Alles wordt in openlucht gebracht. Daarna trekken we met iedereen die dat wil, in één lange schimmenstoet door de straten van Merksem. We houden halt in de Terlindenhofstraat, aan nummer 265. Dat is de thuisbasis van de heemkundige kring en daar krijgen de kinderen pompoensoep", verklapt meester Robin nog snel.

Erik VANDEWALLE

't Laerhof, Laarsebaan 100,
03-645 08 06, www.hetlaerhof.be, www.heemkring-merksem.be ,
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio