"A12-kruispunt is in studiefase"

Print
Aartselaar - Het kruispunt van de A12 met de Cleydaellaan-Kontichsesteenweg in Aartselaar is een van de beruchtste zwarte punten in Vlaanderen.
BR>
Automobilisten die uit de richting Brussel komen en naar Antwerpen rijden, passeren eerst de Rupeltunnel die uitmondt in een sleuf die uiteindelijk in Aartselaar bovengronds komt.

Op het eerste belangrijke kruispunt ontstaan vaak verkeersmoeilijkheden en gebeuren ook tal van ongevallen. Vooral ook omdat het een dubbel kruispunt betreft. Zowel de A12 als de parallelbaan N177 kruisen hier de weg tussen Hemiksem en Aartselaar.

De Hekla-politie, die alleen de vaststellingen doet op de buitenzijde (N177) noteerde de laatste drie jaar 24 ongevallen waarvan het merendeel met gekwetsten. Voor ongevallen aan de A12 is het aan de federale politie. Zij noteerden een veelvoud aan ongevallen. Omdat de rijsnelheid hier hoger ligt, zijn ook de gevolgen ernstiger.

Cybelle Buyck, woordvoerster van Hilde Crevits, Vlaams minister van Openbare Werken, zegt dat dit kruispunt tegen 2011 zal aangepakt worden. "In eerste instantie werd reeds een flitspaal geplaatst. Het project werd onlangs een eerste maal besproken in de provinciale auditcommissie en zit dus in de studiefase."

Burgemeester Marc van den Abeelen (Open VLD) ergert zich mateloos aan het slakkengangetje. "Elders moet de Vlaamse regering nog rekening houden met andere besturen en eigenaars. Hier kunnen ze zelf en alleen beslissen. Het argument dat er niet voldoende geld beschikbaar is, telt niet. Als goed bestuurder moest je dat dan vijf jaar geleden ook weten. De A12 is de drukst bereden weg in Vlaanderen. Het is hoogst nodig dat de administratie de opdracht krijgt het dossier uit te werken."

De burgemeester, die tegelijk ook voorzitter is van de commissie mobiliteit in de Vlaamse raad, zegt op regelmatige basis de ministers hierover te hebben geïnterpelleerd. "En ik ga eerstdaags ook minister Hilde Crevits hierover vragen stellen."

Jef WIJCKMANS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio