Cruiseschepen op komst

Print
Antwerpen - Er is een grote kans dat er in 2008 minstens tien cruiseschepen naar Antwerpen komen. En ook voor het jaar daarop zijn al twee boekingen binnengelopen. Het luxueuze 'appartementschip' The World blijft in 2010 zelfs een week in Antwerpen.
BR>
Het gaat al een tijdje slecht met Antwerpen als cruisestad. Daarom trokken havenschepen Marc Van Peel (CD&V) en de schepen van Toerisme, Philip Heylen (CD&V) deze week naar de Verenigde Staten. Daar werden dertien rederijen bezocht en enkele reservaties voor de volgende cruiseseizoenen versierd.

"Nog steeds blijkt dat de rederijen de troeven van Antwerpen onvoldoende kennen. Vanaf hier kun je in weinig tijd andere Vlaamse kunststeden bezoeken en zelfs Londen en Parijs zijn makkelijk te bereiken. Dat zijn belangrijke argumenten voor een cruisetoerist, maar helaas weinig bekend", zegt Marc Van Peel.

Havenkapitein Koen De Vriese lichtte de Amerikanen in over de nautische troeven en minpunten van Antwerpen. "Zo weten de Amerikanen nu dat een schip met een lengte tot 265 meter perfect kan draaien op de Schelde en dat de vaart over deze rivier vier uur duurt, maar op zich al een attractie is", aldus nog Van Peel.

Philip Heylen had het in de Verenigde Staten onder meer over de aanlegplaats langs de rede, die uitzonderlijk dicht bij het stadscentrum ligt. "Dat is maar in weinig steden het geval. Meestal moeten de schepen ver buiten het centrum aanmeren. Als je weet dat een cruiseschip soms maar enkele uren aanmeert, is dit een grote meerwaarde voor de rederijen."

Antwerpen overweegt, met de steun van Sea Invest, zelfs om een tweede aanlegplaats te maken. "Dat kan in de haven voor de echt grote cruiseschepen. En op die manier kunnen we twee schepen op hetzelfde moment ontvangen", droomt Heylen alvast vooruit.

Patrick VAN DE PERRE
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio