Synagoge Berchem sluit

Print
Berchem - De kleine synagoge in de Marsstraat in Berchem sluit de deuren. "Het was een leuke en kleine synagoog met veel tradities", zegt godsdienstleraar Aäron Malinsky.
BR>
Malinsky groeide op in de Berchemse wijk Groenenhoek. Hij kwam dan ook geregeld in de kleine synagoge aan de Marsstraat. De synagoge bestaat al sedert de Tweede Wereldoorlog. "De meeste joden wonen in de buurt van het Centraal Station, maar er zijn ook kleinere gemeenschappen in Edegem, Wilrijk en Berchem."

Malinsky :"In de wijk Groenenhoek woonden vroeger zo'n 100 joodse gezinnen. Zij wonen in het gebied tussen het station van Berchem en het Te Boelaerpark. Het zijn vooral orthodoxe joden. Op sabbat, de joodse rustdag van vrijdagavond tot zaterdagavond, mogen wij niet met de wagen rijden, dus was er een synagoge op loopafstand nodig."

De Berchemse joodse gemeenschap is de afgelopen jaren sterk geslonken. Daar zijn volgens Malinsky verschillende verklaringen voor. "De jongeren huwen en verhuizen naar Antwerpen. Ik was daar één van. Anderen gingen naar de Verenigde Staten of Israël. Zij vertrokken uit vrees voor het toenmende antisemitisme in de stad Antwerpen. Anderen verlieten de stad omdat het slecht ging met onder andere de diamantsector. De huidige Bechemse joodse gemeenschap bestaat nu nog uit ouderen of seculiere joden. Het gevolg was natuurlijk dat steeds minder mensen naar de synagoge in de Marsstraat kwamen."

Malinsky zag hoe het voor de rabbijn steeds moeilijker werd om de synagoge draaiende te houden. "Voor de plechtigheden zijn er steeds tien volwassen mannen nodig om een minjan te vormen", zegt Malinsky. "Dat lukte de laatste jaren steeds moeilijker en moeilijker. Soms moest op het laatste moment nog een man worden opgetrommeld. Ondertussen vertrok de lokale rabbijn met zijn familie naar de Verenigde Staten. De synagoge ligt nu stil."

Malinsky betreurt dat de synagoge gesloten is.

"Ik hoop dat het om een voorlopige sluiting gaat", zegt Malinsky. "Ik kwam nog geregeld naar de synagoge. Het is er gezellig. Ik heb er goede jeugdherinneringen aan. In de synagoge bouwden we mooie loofhutten op het gelijknamige feest. De buren kwamen dan altijd kijken. We waren daar als kind zeer trots op."

Sacha VAN WIELE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio