Muurschildering wijst de weg

Print
Zwijndrecht - Wie op een afgelegen plaats een café uitbaat, moet creatief zijn. In een uithoek van het Waasland, naast de Waaslandhaven, maar tussen grazende koeien en bloeiende boerderijen, baat Steven De Vogel zijn café De Smoutpot uit. Om n het gelijknamige gehucht te geraken, wijst een muurschildering aan de rotonde aan de tramterminus in Melsele de juiste weg aan.
BR>
Wie beweert het Waasland als zijn broekzak te kennen, kun je ontmaskeren met de vraag waar de Smoutpot ligt. Pal op de grens van Melsele en Zwijndrecht vormen 23 huizen dat eigenzinnige gehucht. Verscholen achter dijken, nog beschermd door een restje Melseelse polder, maar wat geprangd tussen de expresweg en de provinciebaan, leven de vijftig inwoners er opmerkelijk gemoedelijk en ongedwongen op hun rustig eilandje.

Midden vorige eeuw waren er op de Smoutpot nog twee cafés. Nu blijft er nog eentje over, maar dat is wel een van de meest karakteristieke cafés in de regio. Wie er 's nachts een beetje beneveld naar buiten wankelt, staat gegarandeerd te kijken van die indrukwekkend opdoemende Waaslandhaven, als een kerstboom waar veel te veel lichtjes in hangen.

Maar je moet het gehucht en het café natuurlijk wel eerst vinden. "En dat is vaak het probleem", legt uitbater Steven De Vogel (34) van café De Smoutpot uit. "Het gebeurt spijtig genoeg niet vaak dat mensen hier toevallig verzeild geraken. Maar daar hebben we iets op gevonden."

De bewegwijzering is, dat kan een schepen in Mechelen getuigen, momenteel zeer actueel, maar dat het ook anders kan, hebben Mathias Van Mieghem, zelf afkomstig van de Smoutpot, en Michiel Goethals van Grint bewezen. Grint is hun tweemanscollectief dat schilderwerk combineert met grafische vormgeving. Het duo vond de ideale manier om potentiële bezoekers de weg naar de Smoutpot te wijzen. Met een indrukwekkende muurschildering aan de rotonde aan de tramterminus moeten mensen voortaan ook het laatste stukje 'onontgonnen' Waasland leren kennen.

"Als je dat schilderij hebt gevonden, vind je ook het café", zegt Steven De Vogel tevreden. "Op de rotonde zelf mogen we immers geen bewegwijzering aanbrengen. De hulp van die twee kunstenaars is zeer welkom. Kortom, de ideale wegwijzer, compleet naar de artistieke geest van het café."

Tot slot: de boer op zijn tractor die te zien is op de muurschildering is dezelfde boer die in het huis woont waarop het schilderij is aangebracht. Naar verluidt is hij ondertussen een lokale beroemdheid geworden.

Joris VERGAUWEN

www.smoutpot.com
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio