Hamme ligt in Italië

Print
Hamme - Van 18 tot 24 november vindt De week van de Smaak plaats. Vele gemeenten in onze regio bieden dan culinaire activiteiten aan. Hamme is opnieuw genomineerd voor de titel van Stad van de Smaak. Het presenteert daarom het meest uitgebreide en meest gevarieerde programma met als thema: Van soepje tot toetje. Italië is gastland.
BR>
"Vorig jaar stonden wij wat eenzaam tussen enkele grote steden die meedongen naar de titel", legt directeur Pat Vanderhaeghe van het CC Jan Tervaert uit. "We grepen er toen net naast. Kortrijk werd tot Stad van de smaak gekroond. De rganisatoren vroegen uitdrukkelijk opnieuw mee te doen. Het reglement is versoepeld. Naast steden komen nu ook gemeenten en regio's beter aan hun trekken."

Naast de gemeente Hamme zijn de regio's Roeselaere en Meetjesland en de steden Oostende en Lier genomineerd. De laureaat wordt tijdens het slotevenement in Kortrijk op 24 november bekendgemaakt.

"Onze kandidatuurstelling verpakt in elf originele pizzadozen werd in Brussel als creatief en origineel bestempeld. Dat was nog maar een eerste stapje in de goede richting", weet Vanderhaeghe. "Om onze kandidatuur meer kracht bij zetten, vinden er meer dan dertig evenementen plaats. Het wordt het allemaal nog groter, enthousiaster, spectaculairder en lekkerder dan vorig jaar. De organisatoren besteden dit jaar meer belang aan de kennismaking op toegankelijke wijze van zoveel mogelijk inwoners met de smaak door hen te laten genieten van eten, drinken en gastronomie. Erfgoed, verhalen en studies rond de smaak moeten centraal staan in het programma samen met het koesteren van de culturele diversiteit en het creëren van een jongerenaanbod."

Ludiek

De Week van de Smaak start donderdag 18 november met een receptione grandioso. Acht Hamse scholen presenteren daar op ludieke wijze hapjes. Tijdens een korte ontmoeting met het coördinatieteam werden bij loting de schoolopdrachten verdeeld. Leerlingen en leerkrachten duiken die dag de keuken in om Italiaanse, kindvriendelijke en vooral lekkere hapjes en drankjes klaar te stomen. Dan opent de tentoonstelling Smaak in kleur verstild met werk van kunstschilder Romain De Coninck.

"Italië komt ruim van bod", zegt Brigitte Verelst van het coördinatieteam. "Jeugdhuis 't Klokhuis organiseert een wedstrijd pastasauzen maken. Kinderen gaan zelf aan de slag in workshops rond Pizza bambini. CC Jan Tervaert werkt een familiezondag uit met films en doe-activiteiten. Jongeren tonen hun kooktalenten in de wedstrijd grande championato modo della Nona. Zij verkennen nieuwe paden tijdens de workshop Soul food en beleven opwindende culinaire avonturen in Kwizien erotiek."

Grande finale

Er valt elke dag op verscheidene locaties iets te beleven tot de slotdag zaterdag 24 november. Dan zet een grande finale multicolore op de binnenplaats van de Academies een punt achter de culinaire week. Vanaf 10u werken kinderen en leden van de landbouwraad aan een reuzegrote kopie van een schilderij van René Margritte opgebouwd met groenten en fruit. "Na de onthulling om 13.30u wordt het schilderij letterlijk opgegeten", voorspelt Verelst.

Wim ONSELAERE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio