China plant een ruimtelabo

Print
China wil in het kader van zijn nieuw vijfjarenplan voor ruimtevaart onder meer een ruimtelabo bouwen, zo heeft het officiële persbureau Nieuw China vrijdag gemeld. Hoeveel het nieuwe plan in totaal kost, is er niet aan toegevoegd.
Peking wil niet alleen een ruimtelabo. Het plant ook rendez-vous technieken en koppelingen in de ruimte, alsmede ruimtewandelingen.

Enkele dagen geleden werd daarentegen nog aangekondigd dat China ook zou willen participeren in het Internationaal Ruimtestation ISS.

De grootmacht wil volgens Xinhua ook een aardobservatiessysteem met een zeer grote resolutie uitbouwen, gebaseerd op een satelliet, vliegtuigen en andere tuigen in de stratosfeer.

Tevens wil China zijn Compass satellietnavigatiesysteem moderniseren. Daarvoor wil het vijf satellieten in een geostationaire baan en dertig kunstmanen in een middelhoge baan lanceren. Nadat het land - mogelijk al woensdag - een eerste onbemande sonde naar de Maan stuurt, plant het nog twee andere onbemande Maanmissies waarvan een stalen van de natuurlijke satelliet van de Aarde moet ophalen.

In 2003 trad China binnen in het selecte clubje van landen die autonoom aan bemande ruimtevaart doen. Met zijn Lange Mars draagraket lanceert het ook buitenlandse satellieten, naast kunstmanen voor allerhande eigen doeleinden.

.

Nu in het nieuws